Десять муралів: запорожців звуть малювати

686
0

Благодійний фонд «Сила мрії» спільно з громадською організацією «Колорит» і Запорізьким обласним художнім музеєм запрошують художників Запоріжжя приєднатися до соціального проекту «City Face», в рамках якого митці розфарбовують сірі стіни міста цікавими малюнками

Перший мурал вже готовий. На фасаді багатоповерхівки, що знаходиться на вул. Глісерній, 18, тепер розташований життєрадісній слон в хмарах. Як зазначають ініціатори проекту, в Запоріжжі практично немає художників, які мали б великий досвід нанесення малюнків на стіни. Саме тому для створення першого муралу  був запрошений київський митець стріт­арту Володимир Пастушак, який створив життєрадісного слона за ескізом Ганни Салікової. На допомогу і навчання до Володимира ініціатори проекту запросили молодих запорізьких художників Влада Коломийчука і Максима Туніка.

У  рамках цього проекту митці прикрасять ще близько 9 об’єктів. Кілька 3D­муралів будуть розташовані на асфальті і 3­4 ­ на бетонних парканах.

Роботу над цим проектом громадська організація «Колорит» та Запорізький обласний художній музей  розпочали ще рік тому. Аби створити цікаві малюнки на стінах міста, неодноразово збирали запорізьких художників та пропонували працювати над ескізами муралів. Наразі ініціатори проекту запрошують до співпраці художників та дизайнерів міста:

— Ми даємо можливість митцям намалювати те, що вони бажають. Стиль і тема — рішення художника. Вибір зроблять на етапі ескізів, важливо, щоб роботи не були депресивними, не викликали агресію та не були відверто зухвалими. Важливо, щоб ці зображення позитивно впливали на імідж міста. Крім того, також проводили відбір фасадів будинків, які підходять для прикраси муралами. Особливу увагу приділяли фасадам з утепленням, — розповіла журналістам газети «Верже» Ольга Хар`якова, яка є заступницею голови громадської організації «Колорит».

Цього року митці планують створити ще два мурали на вул. Калнишевського і Новокузнецькій. Ініціатори проекту говорять, що їм дуже важливо, щоб мешканці міста перейнялися їхньою ідеєю — прикрасити сірі багатоповерхівки яскравими і красивими малюнками та ділились своїми ідеями: «Ми хочемо наповнити наше промислове місто новим змістом та показати, що у нас дуже багато творчих людей», — говорить Ольга Хар`якова.

Свої ескізи, а також пропозиції щодо розташування нових муралів запоріжці можуть  надсилати безпосередньо Ользі Хар`яковій у соціальній мережі Facebook або на сторінку «City Face Запорожье», також у Facebook.

Іванка Волощук, фото Ганни Салікової