Учасниця президентських праймеріз УКРОПу Ірина Головатенко презентувала передвиборну програму

870
0

 Політична партія УКРОП  оголосила партійні праймеріз – процедуру, яка дозволить демократичним шляхом обрати єдиного кандидата від політсили на президентських виборах. Запоріжжя відвідала одна із учасниць президентських праймеріз УКРОПу, член неурядової організації EU-Ukraine Women in Politics, співорганізатор та керівниця громадської ініціативи Києва «Перша міська школа ОСББ» Ірина Головатенко. У неї ми довідалося про головні тези їх програми та як вона пропонує вирішувати проблеми громад на місцях. 

Чому Ви вирішили взяти участь у праймеріз і в чому унікальність Вашої програми УКРОПу?

Беручи участь в президентських праймеріз УКРОПу, своїм прикладом я хочу надихнути, в першу чергу, жінок йти в політику, займати важливі посади в державі і змінювати Україну на краще. На жаль зміни в країні, на які ми так очікували після Революції Гідності, не відбуваються так швидко. Впевнена, що саме активні і принципові жінки, об`єднавши зусилля, здатні прискорити справжні реформи і будувати якісне майбутнє.

Щодо моєї передвиборної програми то вона базується на основних ідеях – чесна, вільна, освідчена, сильна, заможна Україна, у якій мешкають соціально захищені люди. Я переконана, що кожна галузь країни вимагає кардинальних змін. Держава має надавати громадянам соціальні гарантії. Люди похилого віку не мають боятися пенсійного віку і бути забутими, не мають перейматися як і чим заплатити за комунальні послуги, а мати можливість подорожувати і займатися улюбленим хобі.

Що стосується молоді, то і в освітній галузі мають бути соціальні гарантії. Від запорізьких колег-укропівців знаю про проблему впровадження інклюзивної освіти в області. З цим пов`язані рішення чиновників «оптимізувати» з подальшим закриттям профільні спецінтернати для особливих дітей. І така ситуація по всій Україні. У містах та селах я бачу, що влада намагається  закрити ті навчальні заклади, які, на думку чиновників, обтяжують бюджет.  Та перш ніж оптимізувати спецзаклади, – треба кілька разів зважити, бути впевненими, що це буде комфортний перехід і допомога буде надана дітям, які її потребують. Наша мета –  не порушувати традиції виховання, а навпаки – крок за кроком допомагати становленню інклюзії в Україні, адаптувати та соціалізувати людей з особливими потребами. Дуже важливо не зламати те, чого ми не зможемо побудувати. Такі заклади як інтернати для дітей з особливими життєвими потребами мають повноцінно функціонувати як на Запоріжжі та по всій Україні задля кращого життя дітей.

Ще один важливий пункт моєї програми – обмеження виборчого віку. Вважаю, що голосувати на парламентських та президентських виборах мають українці не раніше досягнення 21 року – після проходження обов`язкової військової  служби. У такому віці люди більш свідомо відносяться до свого вибору, а студентські голоси не будуть масово продаватися.

Відомо, що зараз іде реформа комунальної власності. Так, запоріжці формують ОСББ, а яке вирішення проблем ЖКГ передбачає Ваша програма? 

З проблемою наших будинків я добре обізнана, бо сама є співвласницею і активно займаюсь правами ОСББ в рамках громадської ініціативи «Перша Муніципальна Школа ОСББ» у Києві, якою я керую. Вважаю за необхідне на рівні місцевих громад створити центри з надання консультацій з питань управління будинками, а також впровадити платформу взаємодії громади і місцевої влади. Коли відбуваються громадські слухання і обговорення, люди мають змогу дізнатися більше  про використання бюджетних грошей, про свої пільги та субсидії. 

Від моїх колег-укропівців я добре знаю, що 3,5 тисяч будинків у Запоріжжі залишились під наглядом трьох керуючих компаній, умовно кажучи, «старих жеків». На мою думку, треба максимально інформувати населення, що за новим законом ЖКГ люди мають право самі обирати управляючу компанію. І без згоди мешканців вона не може піднімати тарифи на утримання.

Я мала змогу зустрітися із головами запорізьких ОСББ, які є представниками громадської думки і мають стати свідомою владою на місцях. Тим паче, що місцеві депутати від УКРОПу активно підтримують рух відповідальних власників. Голови фракцій УКРОП у облраді Ярослав Гришин та у запорізькій міськраді Михайло Прасол добре обізнані проблемами ОСББ, допомагають виділяти кошти з бюджету для розвиток будинків. Сподіваюсь, що наша команда і далі буде співпрацювати з людьми, крок за кроком робити місця помешкання більш комфортними та зразковими. 

Днями у Запоріжжі через те, що забудовник вирубав дерева у парку Яланського громада вийшла на протест. Люди знесли паркан навколо парку, щоб у такий спосіб привернути увагу щодо необхідності збереження рекреаційних територій у місті. Як ви прокоментуєте ці дії?

Я вважаю, що в Запоріжжі нахабно вирубали дерева. Забудовнику і вочевидь вашим чиновникам не важливі зелені насадження і місця для відпочинку людей. Це обурює і я розумію мешканців міста, адже не секрет, що екологія у вас і так не найкраща і  ці «легені» вам вкрай необхідні.

Переглядаючи публікації запоріжців у соцмережах щодо парку, я бачу як люди обурюються і закликають чиновників отямитися. Це дуже правильно, бо всі ці дії і згуртованість запоріжців не дозволяє владі чинити свавілля. Коли громада тримає руку на пульсі подій, слідкує за їх розвитком, повідомляє про стан справ інших – це дає можливість у тому числі і тиснути на рішення влади та відстояти інтереси містян. Якщо ж процес затягується і немає реакції, я раджу йти під мерію, влаштовувати мітинги, вимагати відповіді і нагадувати, що вибори незабаром.