Ольга Бородіна: Ми надали безоплатну правову допомогу вже близько 22-м тисячам запоріжців

813
0

Як мовиться, вік живи — вік учись! Лише під час підготовки одного з матеріалів дізналася про існування нової фактично соціальної служби — центрів з надання безоплатної правової допомоги. І відразу з’явилася ідея розповісти про неї городянам

Є такий Центр…

Дуже швидко знайшла контакти Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Розташований він на 2­му поверсі колишнього Центру науково­технічної інформації на проспекті Соборному, 77.
Ось що нам розповіла директор установи Ольга Бородіна:
­ Наш Центр було створено у липні 2015 року, хоча система безоплатної правової допомоги (БПД) почала працювати ще з січня 2013 року та спочатку лише по кримінальних справах. Тобто будь­яка особа, яка була затримана за підозрою у скоєнні злочину, з січня 2013 року мала гарантоване право на безоплатну правову допомогу, на захист… Наступним етапом стала поява по всій Україні ста місцевих центрів — таких, як наш, для надання правової допомоги вже по цивільних і адміністративних справах.

Наша довідка. Ольга Бородіна закінчила Чернігівський юридичний технікум, пізніше ЗНУ. Працювала судовим виконавцем, юристом, начальником юридичного відділу у Фонді соцстрахування. З 2003 року ­ адвокат. У 2015 році була обрана за конкурсом на посаду директора місцевого Центру.

­ Безоплатна правова допомога, як ви вже помітили, ­ каже О. Бородіна, ­ поділяється на первинну і вторинну. Первинна — це консультація і складання непроцесуальних документів правового характеру. На неї мають право всі громадяни України, та ті, які перебувають під юрисдикцією України.
Однак у нашій назві фігурує лише вторинна допомога. Причина в тому, що відразу після створення Центру ми забезпечували надання її адвокатами. Наразі ж не тільки адвокати, але й юристи центрів продовжують надавати вторинну правову допомогу – складають процесуальні документи та представляють інтереси в судах у порядку, передбаченому законодавством. Але згодом ми зрозуміли, що наші громадяни частіше потребують простих консультацій та правових порад, тому з 2017 почали надавати й первинну правову допомогу.
Право на вторинну правову допомогу мають не всі. Згідно зі статтею 14 Закону «Про безоплатну правову допомогу» таке право мають малозабезпечені особи, чий дохід не перевищує 2­х розмірів прожиткового мінімуму. Для працездатних ця сума на сьогодні складає 3842 грн, для пенсіонерів та інвалідів ­ 2994 грн. Тобто у разі, коли ви потребуєте допомоги у зверненні до суду та представництва там ваших інтересів, маєте надати відповідні довідки про доходи.
Щодо адвокатів, вони працюють з нами на умовах контракту. Після надання допомоги клієнту адвокати звітують, і їхні послуги оплачує держава. До речі, бувають випадки, коли клієнт і адвокат не знайшли спільну мову. Тоді ми знову керуємося законом, у якому чітко прописано, на яких підставах і у яких випадках відбувається заміна адвоката. Ми забезпечуємо надання правової допомоги адвокатами, але оцінюємо якість правової допомоги лише своїх працівників, бо якість надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокатами оцінюють комісії з якості при Радах адвокатів України.
Стаття 14 також передбачає перелік інших категорій громадян, які мають право на вторинну правову допомогу незалежно від доходу. Це діти, у тому числі діти­сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають у складних життєвих умовах та обставинах, які постраждали від воєнних дій чи збройного конфлікту. Окрім того, з 2015 року це ще й внутрішньо переміщені особи, учасники АТО, ветерани війни або особи, на яких поширюється закон про статус ветеранів і гарантії їхнього соціального захисту, особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною тощо. До нас звертаються й особи, які тільки збираються підтвердити статус учасника АТО.
З 2018 року як окрему категорію визнано осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.
Насамкінець зазначу, що лише правова допомога надається безоплатно. Судовий збір оплачує позивач. Однак і тут є категорії громадян, які звільнені від його сплати. Окрім того, сам суд за клопотанням адвоката чи нашого юриста може звільнити позивача від сплати збору або хоча б відстрочити його.
­ З якими бідами найчастіше звертаються городяни?
­ Наші юристи вже в рамках первинної правової допомоги зобов’язані надати відповідь на будь­яке питання, ­ продовжує Ольга Йосипівна. – Також таку допомогу громадянам мають надавати і представники органів державної влади, місцевого самоврядування тощо, але вже у межах своїх повноважень. Тобто, наприклад, логічно, що працівники Пенсійного фонду нададуть вам консультації лише з пенсійних питань. А у нас межі компетенції не визначені, тому в деяких випадках підготовка відповіді потребує певного часу. Іноді ми пропонуємо відвідувачу алгоритм його дій, тобто, що і як зробити для вирішення проблеми. Коли всі питання з’ясовані, але виник спір або є сумніви, наш фахівець вже розглядає справу і надає необхідну допомогу.
Найчастіше до нас звертаються з соціальними питаннями ­ у разі незгоди із сумами призначених субсидій чи пенсій. Часто причиною звернень стають сімейні суперечки щодо спадку, розірвання шлюбу, аліментів, визначення місця проживання дитини, позбавлення батьківських прав тощо. Звертаються також для встановлення фактів, які мають юридичне значення.
Зокрема, до нас часто звертаються вимушені переселенці. Наприклад, на окупованій території помирає спадкодавець, а документи, які видають на території «ДНР/ЛНР», в Україні недійсні. За наявності певних доказів такі факти встановлюють у судовому порядку.
­ А як діти звертаються за допомогою?
­ Як правило, через своїх представників. Якщо дитина постраждала від самого представника, вона може звернутися до нас через будь­кого — волонтерів, правоохоронців, працівників уповноважених державних органів. Зараз дуже актуальна тема домашнього насильства, жертви якого звертаються по допомогу. Це ж стосується т.зв. буллінгу — насильства серед дітей. Сьогодні ми активно інформуємо про зміни у законодавстві цільову аудиторію — інвалідів, пенсіонерів, також відвідуємо інтернати, школи, центри зайнятості, дитячі будинки, активно використовуємо й соцмережі.

Трохи про структуру

­ Ми підпорядковані Міністерству юстиції України, ­ розповідає далі Ольга Бородіна. ­ Безпосередньо очолює нашу структуру Координаційний центр з надання правової допомоги, а далі вже йдуть регіональні підрозділи, зокрема, Регіональний центр з надання вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях. Крім того, у всіх областях України в районних центрах працюють відділи місцевих центрів ­ бюро правової допомоги, де юристи так само надають як первинну, так і вторинну правову допомогу.
Донедавна у Запоріжжі було два місцевих центри. Перший ­ наш і другий ­ на площі Профспілок, 5 (у Будинку профспілок). Втім, у лютому 2019 року почалася реорганізація, і другий центр приєднали до нашого у статусі бюро. Ще одна «точка доступу» до бюро працюватиме в Хортицькому районі у приміщенні, в якому раніше був територіальний відділ управління юстиції.
Додам, що Регіональний центр розташований теж на проспекті Соборному, 77, на 8­му поверсі.
У Регіональному центрі є чергова частина, представники якої працюють цілодобово. Наприклад, якщо людина затримана і підозрюється у скоєнні злочину, вона має право на безоплатну правову допомогу, на захист. Відповідальна особа, яка затримала людину, повинна зателефонувати до чергової частини і призначити адвоката, який співпрацює з системою БПД. Адвокат протягом години має приїхати, щоб надавати послуги. Так само, якщо проти людини порушена кримінальна справа, на будь­якій стадії процесу вона може заявити, що потребує захисту. І слідчий або суд своєю постановою призначать адвоката. Вторинну правову допомогу, у т.ч. захист у кримінальному провадженні здійснюють адвокати, які пройшли певний конкурс і уклали відповідний контракт. Якщо людині не буде надано адвоката, то за Законом всі докази, які отримані без участі адвоката, тобто з порушенням права особи на захист, будуть визнані недійсними.
Продовжуючи тему бюро нашого центру, зазначу, що вони розташовані у Вільнянському, Новомиколаївському та Оріхівському районах. Це такі міні­центри, де працюють по два юристи, які надають первинну, вторинну правову допомогу сільським жителям, а також займаються правопросвітництвом у громадах.
Починаючи з 2016 року, наша система почала переорієнтовуватися з надання правової допомоги конкретній людині на надання такої допомоги громаді. Ми аналізуємо, які є проблеми у громади, і допомагаємо їх вирішувати, навчаємо громадян, як самим захищати свої права. Адже менталітет наших людей, на жаль, такий, що коли вони бачать щось безоплатне, вважають, що тут і двері ногами можна відкривати, вимагаючи задоволення всіх своїх потреб. Я впевнена, що це неправильно. Ми не тільки повинні допомогти кожному, але й навчити людей захищати свої права у законний і правовий спосіб самостійно. А також допомогти вирішити правові проблемні питання конкретної громади, тому багато часу ми приділяємо правопросвітницькій діяльності.
Зокрема, саме зараз ми реалізовуємо проект Міністерства юстиції України «Я маю право», який дозволяє підвищити правосвідомість соціально вразливих груп населення.
Зазначу, що норма про безоплатну правову допомогу була закріплена в Конституції України з моменту її прийняття, та вона не працювала до 2013 року. Сьогодні проблема надання такої допомоги як ніколи актуальна, адже рівні правосвідомості та платоспроможності людей дуже низькі.

… і статистику

­ З 2015 по 2018 роки до нашого Центру звернулися майже 22 тисячі осіб. Це тільки ті, хто безпосередньо нас відвідав. Окрім того, у нас діють мобільні правові офіси, де ми також надаємо правову допомогу. Наприклад, часто виїжджаємо до районних служб зайнятості, у віддалені сільські райони, надаємо адресну правову допомогу за місцем проживання клієнтів. Кожну першу середу місяця з 14.00 до 17.00 у приміщенні Центру ми здійснюємо спільний прийом наших юристів з представниками Пенсійного фонду України.
Зазначу, що за вторинною правовою допомогою з 2015 по 2018 рік звернулися майже 3000 осіб. А з початку 2019 року до Центру звернулися близько 2000 осіб, із них 200 особам була надана вторинна правова допомога.
Сьогодні ми працюємо єдиною командою в атмосфері взаємної поваги і відповідальності, діємо доброчесно, зорієнтовані на клієнта, маємо чимало подяк від наших відвідувачів і сподіваємося, що з часом наші юристи також будуть вмотивовані і конкурентоспроможні за рівнем заробітної плати серед інших надавачів правничої допомоги.
За ці кілька років нашої роботи ми маємо безліч прикладів успішного вирішення правових проблем наших клієнтів. Ось одна історія учасника АТО. Чоловік чотири роки воював, і за цей час померла мати, яка залишила йому у спадок 2/3 квартири. Сестра, яка мала право лише на 1/3 квартири, перешкоджала брату у його праві на користування житлом. Чоловік був у відчаї і звернувся до нас. Юристи допомогли йому скласти позов до суду, представили його інтереси, і судовим рішенням права нашого клієнта були поновлені. Він був вдячний, адже вже не розраховував на позитивний результат.
На чому хотілося б наголосити насамкінець? Органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» також є суб’єктами її надання, а значить, у межах своєї компетенції мають консультувати, роз’яснювати та допомагати громадянам у вирішенні їхніх проблем у правовий спосіб. Ми, в свою чергу, завжди готові до співпраці, ­ наголошує Ольга Бородіна.

Світлана Третяк