На запорізькому курорті можуть заборонити продаж алкоголю вночі

1057
0

Початок минулорічного курортного сезону ознаменувався протистоянням ряду підприємців з представниками міської влади з приводу встановлення мораторію на продаж алкогольних напоїв в Бердянську. Після декількох правок, мораторій запровадили та чи був він ефективним?

На чергову сесію міської ради знову виноситься проект рішення про встановлення мораторію на продаж алкогольних напоїв.

«Заборонити суб’єктам господарювання продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових на території міста Бердянськ у стаціонарних об’єктах торгівлі, тимчасових спорудах, на ярмаркових об’єктах та у закладах торгівлі, розміщених в окремих будівлях, крім закладів ресторанного господарства, у період з 23.00 години вечора до 08.00 години ранку щоденно, враховуючи вихідні дні та свята», — йдеться в мораторії.

Таким чином, міська влада пропонує повторити минулорічну практику із забороною продажу спиртних напоїв, однак встановити це пропонується вже після чергової сесії міської ради. Редакція спробувала проаналізувати наскільки ефективним було запровадження подібного мораторію в минулому році.

Редакція  Бердянск24 направили інформаційні запити в мерію із запитанням про кількість встановлених фактів реалізації алкоголю після 23:00.

инфозапит

Судячи з відповіді з мерії, порушення мораторію було зафіксовано всього один раз. Однак, навіть в цьому випадку, правопорушник проігнорував рішення адміністративної комісії і штраф не сплатив.

Лише один встановлений факт продажу алкогольних напоїв міг би засвідчити, що мораторій в Бердянську дійсно працює і підприємці його сумлінно виконують, якби не результати опитування, яке ми провели серед наших підписників. Його результати красномовно стверджують, що мораторій в Бердянську дрібні підприємці проігнорували.

А факт встановлення лише одного інциденту свідчить, що контроль за виконанням даного рішення також було провалено.

Офіційна статистика алкогольных отруєнь за 2018 рік також засвідчує абсолютну неефективність введеного мораторію. Рівень алкогольних отруєнь навіть зріс в порівнянні з 2017-м роком. Наприкінці минулого року начальник відділу охорони здоров’я Тетяна Марч оприлюднила офіційну статистику за 11 місяців 2018 року – в місті було зареєстровано 173 факти алкогольної інтоксикації. Цей показник на 83 випадки перевищив дані 2017-го.

В такому випадку постає запитання, для чого приймати мораторії, виконання яких влада не в змозі проконтролювати?