ІННОВАЦІЇ ПРОТИ КОРУПЦІЇ

668
0

Ремонт даху виконали лише «на папері»? У будинку заміну комунікацій провели втричі дорожче від реальної вартості? А може, за гроші платників податків була зроблена міфічна реконструкція скверу? Наразі мешканці Запоріжжя і області можуть контролювати всі ремонти, які проводять за бюджетні кошти. Все, що для цього потрібносмартфон чи компютер і доступ до Інтернету.

 

Історія створення карти

Схоже, Україна потроху наближається до того, що більшість операцій можна буде виконувати завдяки гаджету, який постійно знаходиться в твоїй кишені. Так, у 2014 році Сергій Миткалик та Ілля Кротенко починали свою діяльність із оскарження публічних закупівель, моніторингу електронних декларацій тощо: «Ми почали розбиратися в цінах на закупівлях і з’ясовували, що картоплю купують не по ринковій ціні — 7 гривень, а по 10 гривень. Далі ми почали активно працювати з членами контролюючих та правоохоронних органiв. Зрештою друзі нам порадили «переключитися» на ремонти, бо саме в цiй сферi найбільше зловживань», — розказав  Сергій Миткалик, керівник проекту «Антикорупційна карта ремонтів».

Спочатку Сергій та Ілля вимагали інформацію про ремонтні роботи у представникiв міськради Києва, згідно з якою у 2017 році в столиці були проведені роботи на 9 тисячах об’єктiв. Також  інформація стосовно ремонтiв була затребувана в 10 містах України. Інколи дані про 1 об’єкт були розписані на 100 сторінках: «Ми загубилися у великій кількості інформації. Її дуже складно аналізувати і тим більше оцифровувати. Поспілкувавшись з IT­шниками, ми вирішили скачати всю інформацію з сайту державних закупівель «ProZorro» і нанести на онлайн­мапу», — розповів Сергій Миткалик.

Отже, зараз на «Антикорупційній карті ремонтів» розміщенi всi вiдомостi стосовно ремонтів, які вже відбулись, і тих, які в найближчий час будуть виконані. Карту оновлюють щодня.  На ній можна знайти такі об’єкти інфраструктури, як освітні заклади, дитячі садочки, школи, лікарні, житлові будинки, міжквартальні проїзди, міжбудинкові території, бібліотеки тощо.

Переваги «Антикорупційної карти ремонтів»:

¨ оновлення в режимі реального часу;

¨ максимально повна база ремонтів, яка охоплює всі регіони України;

¨ зручний і зрозумілий інтерфейс, візуалізація;

¨ можливість зворотнього зв’язку – скарги, правки, коментарi.

Як користуватися картою?

Наразі на карту нанесено понад 100 тисяч об’єктів по всій Українi. Щоб знайти потрібний будинок, лікарню, сквер тощо, потрібно зайти на сайт map.shtab.net. Далі у категорії «регіон» виберіть Запорізька область і зазначте адресу об’єкту у відповідному розділі.

— Не всі об’єкти, які ремонтували чи ремонтують, нанесені на карту. Ми зіштовхнулись з певною проблемою —  замовники та підрядники не завжди правильно вказують інформацію. Вони можуть зробити помилку в  розділі «адреса» чи якомусь іншому, і це створює проблему з автоматичним розпізнаванням необхідного об’єкту, — пояснив Ілля Кротенко.

Відзначимо, що пошук може бути за категоріями (дороги, житло, медицина, освіта, соціальні заклади, інфраструктура, майданчики, інше), роком (2017, 2018, 2019), замовником і підрядником.  Загалом сайт дуже зручний і простий у використанні.

Наприклад, ми обираємо в розділі «категорія» — житло, вводимо адресу — бульвар Вінтера, 40 і натискаємо «пошук». На мапі з’являється потрібний нам об’єкт, натискаємо на нього, і в лівому кутку екрану з’являється довідка про ремонт об’єкту: «Список тендерів: Капітальний ремонт 4­го під’їзду, 2­го під’їзду (заміна віконних блоків) житлового будинку 40 на бул. Вінтера у м. Запоріжжі. Сума робіт: 191 186 грн».

— Якщо потрібна більш детальніша інформація, треба перейти на «ProZorro» і ознайомитися з усіма документами, пов’язаними з цим об’єктом. Якщо ви бачите, що ремонт за певною адресою не відбувся, або він був зроблений неякісно, треба натиснути на позначку «Залишити скаргу». Далі варто зазначити робочий e­mail, ім’я (справжнє/не справжнє), текст скарги (можна прикрiпити фото), а також можете вказати мобiльний номер, щоб легше було з вами зв’язатися. Далi ми прийматимемо рішення – до кого слiд звертатися: до правоохоронних органів чи до замовників чи підрядників, якщо там дрібні недоліки, які можна усунути в межах гарантійного терміну, — сказав Ілля Кротенко.

Завдяки скаргам українців автори проекту «Антикорупційна карта ремонтів» змусили виконати ремонт не одного підрядника. Наприклад, завдяки небайдужим мешканцям будинку 16­Г, розташованого на вул. Туполєва (м. Києв), вдалось зберегти 98 тис. гривень від нечесної розтрати. Вищезгаданi люди зайшли на сайт map.shtab.net, де було вказано, що в 2016 році в їхньому будинку провели капітальний ремонт труб, хоча вони знали, що ремонт в будинку не робили останнi 10 рокiв. Люди залишили скаргу на сайтi. Далі автори проекту направили заяву про злочин у Київську міську прокуратуру за фактом розтрати бюджетних коштів через невиконання запланованих робіт, пiсля чого замовник робіт швидко почав міняти труби.

— У нас навіть є такий жарт: «Ніщо так не пришвидшує роботу, як відкриття кримінального провадження», — розповiв Ілля Кротенко. — З досвіду скажу, що людей найбільше хвилюють питання, пов’язані з їхніми будинками. Найпоширеніше питання: «Чому в сусідньому будинку зробили ремонт, а в нашому ні?», і відповіді на нього ми, на жаль, не маємо. Часто нам доводиться «відбиватися» від розлючених мешканців, які вважають, що ми є органом влади, і не просто маємо допомагати, а самі розв’язувати ці питання. Втім, наша ціль допомагати місцевим органам влади з комунiкацiєю.

На презентації також була присутня начальник відділу житлово­комунальних послуг Запорізької міської ради Олена Лазарчук, яка зазначила, що вони готові до співпраці з представниками громадської організаціії:

—  Були випадки неякісно виконаних ремонтних робіт. У кожному договорі є пункт про гарантійний термін. В разі неякісного виконання робіт, ми виставляємо представникам підрядних організацій штрафні санкції або, по домовленості, вони усувають недоліки. Ми готові співпрацювати, адже нам потрібен зворотний зв’язок із запоріжцями,  — повiдомила Олена Лазарчук. — Стосовно питання: «Чому в сусідньому будинку роблять ремонт, а в нас ні?», дійсно, є така проблема, в нас черги на ремонт, оскільки бюджетних коштів не вистачає, щоб охопити весь житловий фонд, який потребує проведення капітального ремонту. Тому робимо ремонти в тих будинках, якi потребують його найбiльше.

 

Ремонти в Запоріжжі

Як зазначив Ілля Кротенко, аналітик ГО «Антикорупційний штаб», поки що великої кількості скарг від запоріжців не спостерігають, оскільки ще мало хто знає про цю платформу. Втім, вже є інформація щодо ремонтних робiт.

—  За останнi 3 роки в Запоріжжі вiдремонтували понад 4 тисячі різних об’єктів, на загальну суму 3,1 мільярда гривень. Велику частину цих коштів витратили на «Мiжнародний аеропорт Запорiжжя», 530 мільйонів гривень отримали представники ТОВ «Альтіс­Констракшн», якi як єдиний юридичний об’єкт займаються ремонтом і відновленням цього аеропорту, — повідомив  Ілля Кротенко.

Згідно з даними «Антикорупційної карти ремонтів» до переліку «Найдовші ремонти»  в Запоріжжі увiйшли:

► капітальний ремонт ДНЗ №217, який був розпочатий 29.08.2017 року;

► реконструкція хлораторної ДВС­2, ремонт був розпочатий 18.12.2017;

► реконструкція амбулаторії №6 ЦПМСД №2, яка була розпочата 9.02.2018;

► реконструкція центральної алеї скверу на пр. Ювілейному, яка була розпочата 19.04.2018.

 

Плани громадської організації

Організатори заходу також повідомили, що в найближчих планах ­ розмістити на білбордах інформацію, щоб люди дізналися про існування сайту і долучилися до контролю ремонтів за  бюджетні кошти. Крім того, під час візиту до Запоріжжя Ілля Кротенко розмiстив на під’їздах будинків (де згідно з інформацією, вказаною на сайтi «ProZorro», мав відбутися ремонт) оголошення (приклад див. на фото). У подальшому такі оповіщення з’являться в Запорiжжi на відремонтованих об’єктах.

— Наше завдання ­ не тільки створювати інструменти контролю, але й максимально  залучати людей до антикорупційного руху. Кожен з нас повинен брати участь у перевiрцi ремонтів, на які виділили бюджетні гроші, адже це кошти платників податків, тобто наші гроші, — підсумував Сергій Миткалик.

Іванка ВОЛОЩУК, фото автора