“Екологічні переговори”: чи є шанс повернути чисте повітря запоріжцям?

807
0

В Запоріжжі новообрані народні депутати Верховної Ради на зустрічі з еко-активістами та представниками місцевої  влади пообіцяли реформувати природоохоронне законодавство. Першочергові законодавчі ініціативи — підвищення екоподатку для забруднювачів, прискорення імплементації стандартів ЄС та запровадження комплексного моніторингу довкілля з повноваженнями на місцях.

Зустріч ініціювала “ЕкоКоаліція Запоріжжя”, активісти якої вимагають від місцевої та обласної влади впровадження комплексної системи моніторингу. Вона має включати цілодобовий доступ до інформації про забруднення повітря в житловій забудові, прогнозування, попередження та управлінські рішення.

На зустріч з народними депутатами від м.Запоріжжя було запрошено всі установи, які відповідають за моніторинг чи здійснюють контроль за забрудненням довкілля, а також профільні управління. У дискусії взяли участь Євгеній Шевченко та Юлія Яцик, народні депутати України від ПП «Слуга народу», Валерій Еделєв, радник мера Володимира Буряка, Гліб Золотарьов, начальник управління з екологічної безпеки міської ради, Павло Буланович, начальник Державної екологічної інспекції в Запорізькій області, Інна Сєрякова заступниця начальника Держекоінспекції,  Ольга Гаврикова (заступник директора), Євген Тулушев (завідуючий відділом), ДУ “Обласний лабораторний центр МОЗ України”,Світлана Невєрова, науковий співробітник Гідрофізичного центру НАН України Гідроекологія, Микола Сілін, депутат міської ради, громадськість. Учасники обговорили проблеми моніторингу довкілля, причини “простою” пересувної лабораторії з моніторингу довкілля, та зміни, які необхідно терміново впроваджувати на законодавчому рівні для вирішення проблеми забруднення повітря. Екоактивісти також передали депутатам результати чеських досліджень ГО «Арніка» у 2018 році на території м.Запоріжжя для ознайомлення і реагування.

За результатами зустрічі учасниками були запропоновані, а депутатами підтримані, наступні пропозиції, як фундаментальні кроки для вирішення ситуації із забрудненим повітрям:

  • Внесення змін в податкове законодавство щодо підвищення екологічного податку для забруднювачів. (Забруднювати довкілля має стати дорого і не вигідно).
  • Прийняття Проекту Постанови Кабміну «Про схвалення Концепції реформування державної системи моніторингу довкілля, що передбачає повноваження  для місцевих органів самоврядування».
  • Децентралізація відповідальності і функцій моніторингу довкілля в одній установі. (На сьогодні моніторинг здійснюють 7 суб’єктів (!!!!).
  • Внесення змін до Порядку видачі дозволів на викиди згідно вимог європейських стандартів.
  • Розробка чіткого  регламенту роботи і запуск пересувної лабораторії моніторингу довкілля для реагування на скарги громадян щодо забруднення повітря в житловій забудові.
  • Розробка і прийняття Екологічного кодексу України – своду законів про охорону навколишнього природного середовища, його раціонального використання та відтворення з урахуванням правових відносин всіх суб’єктів природокористування.

Наприкінці зустрічі депутати підписали екологічну присягу — зобов’язання відстоювати екологічні права та інтереси жителів міста Запоріжжя у Верховній Раді і пообіцяли надалі тісно співпрацювати з екологічною спільнотою міста.