Органи місцевого самоврядування відтепер мають право здійснювати контроль за працею

655
0

Постановою Кабміну України затверджено новий Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Постанова уряду відновлює право органів місцевого самоврядування здійснювати контроль за працею (своєчасна та в повному обсязі оплата праці), дотриманням мінімальних державних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин.

Тепер до роботодавця не застосовуватимуть штрафи у разі виконання припису в установлений у ньому строк у випадку несвоєчасної та не в повному обсязі виплати заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці. Таким чином, накладання штрафів буде здійснюватися тільки у випадку невиконання приписів.

Водночас це правило не працює в разі використання праці неоформлених найманих працівників. Заходи щодо притягнення роботодавця та його посадових осіб до відповідальності у такому випадку вживатимуться одночасно з внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.

Крім цього, якщо раніше тривалість інспекційного відвідування, невиїзного інспектування для суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва не перевищувала двох робочих днів, то згідно з новою редакцією Порядку  тривалість інспекційного відвідування не може перевищувати 10 робочих днів.

Відтепер під час проведення інспекційного відвідування об’єкт має право фіксувати проведення інспекції засобами аудіо-, фото- та відеотехніки, передае департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА.