Відеоогляд, як баскетболісти «Запоріжжя» вигризають перемогу в лігві «Соколів»

678
0

У фіналі дуже напруженого поєдинку нерви гравців запорізької команди виявилися міцнішими

Запоріжці рвучко розпочали матч у Харкові. Два бали Володимира Шевченка та ендван Дейонте Сіммонса (щоправда без реалізованого штрафного) призвели до стартового лідерства – 4:0. «Соколи» хутко відповіли в тому ж дусі, але Олександр Тарасенко бонусний штрафний реалізував. Далі харків’яни закріпили лідерство двома поспіль «трюльниками» Ігора Бояркіна. Баскетболісти «Запоріжжя» робили забагато втрат і не надто вдало розпоряджалися м’ячем під час власних атак. Єдиний, кому вдавалося долати оборонні редути – це Дейонте Сіммонс, який у стартовій чверті набрав майже половину всіх командних очок. Гості виконали лише один дальній кидок, допустили 7 втрат і дозволили харків’янам зробити чотири перехоплення. Стартовий спурт відверто запоріжцям не вдався – підопічні Валерія Плеханова програвали – 21:27.

Кинувся рятувати ситуацію у другій чверті Володимир Шевченко. Він нарешті відкрив лік дальнім влучанням, після чого скоротив відставання до двох очок. Наздогнати суперника ніяк не вдавалося через поганий відсоток реалізації штрафних. За рахунку 32:27 Брендон Рендольф взагалі змазав обидві спроби. Командний показник з лінії відверто не вражав (6/11 – 54%). Однак американець виправився завдяки вдалим індивідуальним проходам. Кілька розкішних соло дозволили «Запоріжжю» оформити мікро-ривок і впритул наблизитися в рахунку. Почав додавати у ході матчу й основний розігруючий гостей Лью Столлворт, чия участь у поєдинку взагалі була під питанням. Однак героєм другої чверті став інший американець. Зак Джексон набив за ігровий відрізок більше десятка очок і разом з мотивованим Олександром Тарасенком повернули своїм партнерам різницю «+8». Запоріжці забагато дозволяли супернику, пропустивши за половину більше ніж півсотні очок – 52:47.

У третій чверті простежуватися повноцінна гра нервів. Жодній з команд не вдавалося дистанціюватися у рахунку, попутно підстерігаючи помилки один одного. Завдяки «ендвану» Лью Столлворта запоріжці мали шанс отримати перевагу перед фінальною 10-хвилинкою, але Роман Козлов реалізував «трюльник» у відповідь. Під час свого володіння Андрій Кожем’якін додав ще одну втрату запоріжцям, а от Карім Джамар вистрилив з-за дуги точно. Так «Харківські Соколи» уберегли лідерство – 73:70.

Ціна помилки в останній чверті коштувала дуже дорого. Результативність з боку обох команд упала. За 4 хвилини до кінця та за 5-очкової переваги у господарів Дейонте Сіммонс сів на «фол-трабл», але свого кращого друга підтримав Лью Столлворт. Розігруючий БК «Запоріжжя» невпинно набирав очки і після його чергового «ендвану» різниця вже була мінімальна. За рахунку 84:83 команди і зайшли у фінальні дві хвилини. «Клатчевий» відрізок розпочався з надважливого підбирання на своєму щиті Володимира Шевченка. Дейонте Сіммонс під час атаки реалізував обидва штрафні, нарешті вивівши «Запоріжжя» вперед – 85:84. «Соколам» вдалося результативно відповісти і за 24 секунди до кінця настав момент істини для Лью Столворта. Плеймейкер проводив свій кращий матч у футболці БК «Запоріжжя» і помітно хвилювався, перебуваючи на лінії штрафних. Однак кільця у Харкові все ж прийняли в себе обидва кидки Столлворта, отримавши повітряний поцілунок від самого гравця. Один не реалізований штрафний Володимира Шевченка трохи полоскотав нерви, втім, підопічні Валерія Плеханова вистояли – 90:86.

Значно краща друга половина, в який запоріжці пропустили на 18 очок менше та зуміли навести лад у боротьбі за підбирання, але при цьому не влучили жодного триочкового кидка, стала переломною у матчі. Підопічні Валерія Плеханова показали справжній бойовий дух, вистоявши у постійних баскетбольних гойдалках. Надважливе підбирання Шевченка підкріпили успішною грою американці, які вкотре довели, що не дарма прийшли у стан бронзового призера української Суперліги. Запорізькій молоді ж необхідно якомога швидше призвичаїтися до цього рівня, щоб БК «Запоріжжя» знову мав шанси втрутитися у боротьбу за медалі.

«Харківські Соколи» – «Запоріжжя»  — 86:90  (27:21, 25:26, 21:23, 13:20)

«Соколи»: Бояркін (8), Джамар (19 + 10 підбирань + 4 передачі), Джексон (15), Тарасенко (12 + 6 підбирань + 5 передач), Тіг (14 + 8 підбирань + 4 передачі) – старт; Тихонов (4), Липовцев, Козлов (6), Жаліс (8).
Головний тренер: Володимир Коваль

Запоріжжя: Столлворт (25 + 4 підбирань), Рендольф (23 + 6 передач), Нємцу (4), Шевченко (9), Сіммонс (18 + 8 підбирань) – старт; Буц, Кожем’якін, Міхєєв (6 підбирань), Тітов, Херріс (11).
Головний тренер: Валерій Плеханов

Наступний матч стане прекрасною перевіркою на фоні більш грізного «Дніпра», який закрив усі питання з виходом до групової стадії Кубка Європи ФІБА і в прекрасному настрої чекатиме свого недавнього суперника шаленої «бронзової» серії минулого сезону. Гра відбудеться в Дніпрі найближчої суботи, 12 жовтня о 14:00.