Запорізькі археологи виявили залишки Олександрівської фортеці

950
0

Запорізькі археологи виявили залишки Олександрівської фортеці, про це дізнався мер Запоріжжя Володимир Буряк, розмістивши сьогодні пост на сторінці у ФБ.

На території Запорізької гімназії № 2 було знайдено залишки земляних валів та ровів цитаделі святого Іоана, що становила південну частину Олександрівської фортеці, зведеної наприкінці 18 століття.

Вчені-археологи називають знахідку несподіваною та надзвичайно важливою, адже тривалий час вважалося, що залишки Олександрівської фортеці, від часу (1770 рік) заснування якої бере початок місто Запоріжжя (визнання депутатами міськради датою започаткування міста у 10 столітті є ганьбою та нісенітнецею) , було безповоротно втрачено.

Тривалий час вважалося, що культурний шар періоду заснування нашого міста втрачено безпороротно унаслідок господарської діяльності мешканців Слободки та пізнішого радянського часу.
Відомий запорізький археолог Олег Тубольцев спростував цю думку та продемонстрував під час досліджень наявність оборонних споруд фортеці під більш пізніми нашаруваннями.
Це дозволяє ставити у практичній площині питання комплексного дослідження історії Запоріжжя із застосуванням археологічних методів…

«Історія – одне з моїх найбільших захоплень. Тому не можу оминути чудову новину – запорізькі археологи виявили залишки Олександрівської фортеці.

Розкопки проводилися на території, прилеглій до запорізької гімназії №2, в рамках Програми охорони пам’яток історії та культури в м. Запоріжжя, яка була прийнята минулого року.

Запоріжжя все більше стає культурно-історичним центром і це не може не радувати. Сподіваюся, попереду в нас ще багато відкриттів», — написано на аккаунті Володимира Буряка.

До речі, дослідження щодо фортеці тривають вже багато років.