Ярослав Гришин: «На сьогодні до 70% комунікацій в системі ЖКГ перебуває або в незадовільному або в аварійному стані»

472
0

Із початком опалювального сезону по всій країні починаються локальні прориви труб в квартирах через подачу гарячої води. Що у нас відбувається з трубами?

Про те, як подолати опалювальний колапс у прямому ефірі «Доброго ранку, Країно!» від 8 жовтня розказав Ярослав Гришин – адвокат, експерт юридичного сектору з житлово-комунальних питань, депутат Запорізької обласної ради.

Правозахисник розказав про фантастичний кейс як старий Уряд України відмовлявся від грантових грошових коштів Датського королівства, нульову енергоефективність Київської міської влади та закликав людей брати на себе відповідальність за свої будинки та створювати ОСББ — єдиний реальний шанс на благоустрій та тепло.

«Насправдікоженрік, коли починаєтьсяопалювальний сезон, у нас буквально Армагеддон в країніпочинається. І цеможнарозділити на два типи. Коли просто погано з трубами і коли дуже погано з трубами. І коженрікпроводятьсяякісьселекторнінаради, профільніміністри, віце-прем’єр-міністри, збираютьгубернаторів, даютьякісьвказівки. І йдекоженрікборотьба з наслідками. Ніхто не боретьсяфактично з причинами виникненняцьогоявища. До нього треба підходити комплексно і вирішуватийого комплексно зверху вниз. Є різніпідходи до цього.

На сьогодні до 70% комунікацій в системі ЖКГ знаходитьсяабо в незадовільномуабо в аварійномустані. Воновкрайзастаріло. Воно далеко не все поміняно. ЯкщовзятиКиїв, то більшістькомунікацій не замінено. І вонопотребуєкомплексноїмодернізації. Проблема ж в чому, якщоглибше в цюситуацію? Є боротьба з наслідками, можнапорадити людям, якістикнулися з цим, боротися. Тобтоякщораніше не можна  булоборотися, сьогоднізаконодавствозмінилося, є відповідна постанова Кабінетуміністрів, яка дозволяєзробити акт-претензію, покликатидвохсусідів, зафіксуватиситуацію, звернутися 1551 і подати цей акт-претензію. Якщоп’ятьднівнемаєреакції, то встановлюється, що є порушеннявідповідногоЖЕКу і мають бути компенсованізбитки в адміністративному порядку. Якщоні – звертатися до суду. Але визнаєте, як працюють суди. На жаль, судовийзахист не є ефективним. Цесудоватяганина, цедовго, це дорого.

 

Але якщо взяти глибше, як комплексно вирішувати цю проблему? В Києві приблизно 11500 будинків, з них створено ОСББ не більше тисячі. Насправді це дуже мало. Існує десять комунальних обслуговуючих компаній, і це є неефективна система. Тобто ЖЕКи не конкурують між собою за те, щоб надати послугу дешеву і якісну», — заявив під час прямого телеефіру адвокат Ярослав ГРИШИН.

 

Повна версія виступу правозахисника в ефірі UA:Перший — далі у відео:

https://youtu.be/gy9u8XsAszk