ОБЛАСНА ВЛАДА ПРИЄДНАЄТЬСЯ ДО ЕКОМОНІТОРИНГУ ДОВКІЛЛЯ?

595
0


Громадська
організація «Екокоаліція Запоріжжя» вирушила до Запорізької ОДА, щоб представники обласної влади активніше долучалися до процесу впровадження екологічного моніторингу в Запорізькій області. Активісти підготували звернення, під яким зібрали 900 підписів.

«У Запоріжжі за останні півроку відбулося кілька подій, пов’язаних із забрудненням навколишнього середовища та техногенними аваріями, які суттєво впливають на стан здоров’я людей і провокують суспільну напругу… Дані станції громадського моніторингу показують перевищення, мешканці міста скаржаться на сморід невідомої речовини…  Вони не можуть отримати оперативну та об’єктивну інформацію про екологічний стан повітря. У зв’язку з цим запоріжці вимагають забезпечити цілодобову роботу пересувної екологічної лабораторії, створити в Запоріжжі систему екомоніторингу», — цитата з  тексту звернення.

Не дивлячись на те, що активісти прагнули зустрітися з головою ОДА Віталієм Туринком, спілкувалися вони з заступницею голови облдержадміністрації (cтажування) Мариною Кудерчук. У розмові також взяли участь представники Держпродспоживслужби, Департаменту екології та природних ресурсів, Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України, Державної екологічної інспекції в Запорізькій області та фахівці Гідрометеоцентру.

Голова ГО «Дзиґа» Олеся Крамаренко зазначила, що згідно з постановою Кабміну №827  від 14 серпня 2019 р. суб’єктом моніторингу є обласна влада.

—  Активісти розвивають мережу громадського моніторингу шляхом встановлення побутових датчиків, які «міряють» тільки пил. Вони не сертифіковані і не є повноцінним замінником державної системи моніторингу, — говорить Олеся. — Ми прагнемо пришвидшити процес розбудови повноцінного моніторингу на рівні області, готові залучати експертів, грантові кошти і міжнародні фонди для розбудови інформаційної системи.

В свою чергу Павло Буланович, керівник державної екологічної інспекції в Запорізькій області, зазначив, що коли запрацює пересувна еколабораторія, користі буде мало.

— Вона констатує факт і не призводить до зменшення викидів в атмосферне повітря. Треба змінювати діюче законодавство. Якщо нас звільнять, то на наші місця прийдуть нові люди, які стануть на ті ж законодавчі «рейки» і будуть робити те ж саме. Необхідно в Законі України зменшити гранично допустимі нормативи викидів. Такий проєкт постанови ми подали до Кабміну. Також варто видалити з ЗУ «Про охорону атмосферного повітря» фразу, яка стосується тимчасових технологічних процесів. Необхідно зробити більш жорсткі умови, в тому числі з приводу доступу державних контролюючих органів до цих підприємств. У нас 50% недопуску до проведення перевірок. Сьогодні всі державні установи є заручниками ЗУ «Про основні засади державного нагляду» — ми залежимо від рішення Києва. Якщо там нам дадуть погодження на перевірку — ми її зробимо, не дадуть – ми не підемо. Це ­ соціальна напруга. І оперативність роботи зведена до нуля, — повідомив Павло Буланович.

Також учасники зустрічі погодились з тим, що пересувна еколабораторія повинна працювати цілодобово, в тому числі у вихідні і свята. Крім того, активісти зазначили, що треба продумати, яким чином оперативно сповіщати жителів міста і області про стан довкілля.

В результаті зустрічі представник обласної влади, профільні структури та активісти знайшли спільну мову і планують в подальшому разом працювати. Всі пропозиції громадськості та місцевої влади будуть зібрані та передані на парламентські слухання, які відбудуться 27 листопада у Києві.

1 листопада відбулось чергове засідання робочої групи з відновлення функціонування в м. Запоріжжі пересувної лабораторії моніторингу довкілля у Запорізькій області. У ході наради було зазначено, що мобільна лабораторія готова до виконання завдань щодо виконання вимірювань якості атмосферного повітря. А кошти на експлуатацію лабораторії надійдуть в найближчий час.

Що хотіли сказати екоактивісти на сесії міськради?

Декілька годин очікування і екоактивістці Олесі Крамаренко депутати не дали право виступити на сесії міської ради. Тож, ми запитали у голови ГО «Дзиґа», про що вона планувала доповісти.

— Я мала зачитати звернення (з 300 підписами) від імені мешканців Хортицького району. У зверненні люди вимагали від влади створити комісію, визначити причину смороду, знайти винних та притягнути їх до відповідальності. Зазначу, ми не маємо конкретних цифр. Хотілося б знову привернути увагу місцевої влади до того, що вона є  відповідальною за безпеку людей, не зважаючи на те, що мер Запоріжжя запитує: «Чому ви на місто завжди кидаєте «каміння», якщо обласна влада є суб’єктом моніторингу?». Так от, постанова Кабінету Міністрів №827 передбачає, що міська влада є повноцінним учасником процесу моніторингу, має інформувати, оповіщати людей і брати активну участь у розбудові моніторингу. Плюс, хотілось подякувати людям. Те, що вони почали скаржитися, писати про це в соціальних мережах і збирати підписи, змусило владу оперативно відреагувати, зібратися в неділю на термінову нараду, виїжджати на місце і до замірів стану повітря залучати всі суб’єкти моніторингу. Наші подальші дії наступні: напишемо запити стосовно того, чи була встановлена речовина за результатами всіх замірів, і з’ясуємо, чи настане відповідальність винних, — повідомила Олеся.

Також ми поцікавились у екоактивістки, наскільки достовірна інформація на сайті SaveEcoBot «Мапа якості атмосферного повітря»: «Ми також користуємося цією системою і ще  картою «eco­city.org.ua». Ми як активісти купуємо датчики, які вимірюють  дрібнодисперсний пил, який поки що не моніторять державні служби. Коли на вулиці туман, заміри можуть бути не зовсім коректними, бо лазер, який міряє, може розпізнавати крапельки вологи як пил. Та наразі в нас немає альтернативи. Коли запрацює пересувна еколабораторія, ми зможемо достеменно говорити про достовірність замірів наших датчиків. Та я знаю, що в Дніпрі сертифікована лабораторія порівнювала показання з цими датчики, і коливання були в межах допустимих норм. Сподіваємось, що коли запрацює пересувна лабораторія, ми проїдемо по тих зонах, де висять датчики, і перевіримо достовірність даних, щоб люди не сумнівались», — підсумувала Олеся Крамаренко.

Іванка ВОЛОЩУК