У школах Запорізької області зривається навчальний процес

3190
0


У
понеділок, 4 листопада, закінчилися осінні канікули і в школах було поновлено навчальний процес. Та, на жаль, у Камянсько­-Дніпровському районі повернутися за парти змогли не всі учні. Наразі у Водянській  територіальній громаді без опалення все ще залишаються чотири школи та садочок.

Повноцінно функціонувати після проходження всіх необхідних етапів громада почала  1 січня 2018 року. Тобто їй немає і двох років. До складу Водянської територіальної громади входять такі села, як Водяне, Дніпровка, Нововодяне, а з  січня цього року до них приєдналося селище Заповітне. На даний момент там нараховуються 10 закладів освіти: шість шкіл та чотири дитячих садочки. Чому половина з них виявилася не готовою до опалювального сезону, розповів представник відділу освіти Водянської сільської ради Ясенєв Василь Васильович.

«1 листопада, згідно з розпорядженням голови територіальної громади, у зв’язку з тим, що середньодобова температура повітря була нижче 8 градусів, було віддано наказ про початок опалювального сезону. Та зараз він під загрозою зриву. На даний момент у нас не опалюються п’ять об’єктів освіти: чотири школи в таких селах, як Дніпровка, Водяне та Нововодяне, і один дитячий садочок у Дніпровці. Зважаючи на низькі температури, які зафіксували минулого тижня, в класах немає обов’язкових плюс 18­ти градусів. Тож, дозволити дітям мерзнути ми не можемо. А причина того, що в закладах освіти немає тепла, полягає в наступному. Згідно з рішенням  Національної комісії, що здійснює державне  регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на кожному об’єкті, що опалюють за допомогою газу, повинен бути встановлений єдиний вузол обліку газу з дистанційною передачею даних. Наша територіальна громада не спроможна платити по 500 тисяч гривень за встановлення кожного такого вузла. Порахуйте, скільки треба коштів, аби обладнати ними всі 10 закладів освіти», ­ зазначив Василь Васильович.

Наприкінці минулого тижня представники громади були на зустрічі з керівником Акціонерного товариства «Запоріжгаз». Їм підтвердили, що реконструкція одного об’єкту коштує півмільйона гривень. Тільки за проєктні роботи треба одразу ж заплатити 110 тисяч грн.

«Вибачте, звідки у сільської громади, яка була створена нещодавно і тільки стає на ноги, такі гроші, коли для нас кожна гривня має значення? НКРЕКП як державний регулятор ідею «народила», та відповідальність за її реалізацію поклала на місцеві бюджети. Але ж ті податки, які ми збираємо в своїх селах, не дають нам змоги швидко реалізовувати такі коштовні проєкти. Повірте, ми готові це робити. І навіть заклали певні кошти на 2019 рік. Та їх надто мало»,  ­ заявив Василь Ясенєв.

Зазначимо, що розпорядження НКРЕКП не є новим. Воно побачило світ ще у 2015 році. Його то відміняли, то знову впроваджували. Зараз встановлення єдиного вузла обліку газу з дистанційною передачею даних є обов’язковим.  Але ж громаду створили тільки на початку 2018­го. І минулого року «немовлят» не стали чіпати. Та «передишка» виявилася зовсім не довгою.  Тепер же схема така: немає грошей на вузли ­ немає й опалення.

Врешті обурені і спантеличені такою ситуацією батьки та представники громади у п’ятницю, 1 листопада, вирушили до Кам’янки, де розташований, так би мовити, філіал газового господарства області. Тамтешні службовці відправляють всіх незгодних і незадоволених  до Запоріжжя і лишень розводять руками. Мовляв, вирішити це питання можна тільки там. Тож, наскільки  відомо МедіаЦентру, на початку робочого тижня голова Водянської територіальної громади знову поїхав на зустріч до керівника АТ «Запоріжгаз». Чи допоможе це вирішити проблему, ми обов’язково повідомимо. А поки що діти до школи так і не повернулися. Прийнято рішення з понеділка перейти на дистанційне навчання. Мешканці територіальної громади сподіваються, що це тимчасово.

Матеріали підготувала Даря Климак