У Запоріжжі визначили об’єкти, які відремонтують за рахунок громадського бюджету

1500
0

Що зміниться в умовах конкурсу?

Вже за декілька місяців 17 обєктів, які стали переможцями  «Громадського бюджету 2019», розпочнуть реалізовувати за кошти міського бюджетуЗагальний кошторис — 10 мільйонів гривень. Цього року вимоги та умови до «Громадського бюджету» зазнали змін. Про це повідомила Катерина Акула, голова координаційної  ради з питань громадського бюджету Запоріжжя, під час пресконференції, яку організувало Агентство регіональних ініціатив

Вперше «Громадський бюджет» (далі ­ «ГБ») був проведений у 2016 році, та тільки цьогоріч він отримав свій логотип. Його обирали шляхом голосування на сторінці «ГБ» у Facebook (див. фото).

Ще одна зміна — свої проєкти мали змогу подавати всі охочі, починаючи з 16 років. І головна відмінність — проєкти поділили на три категорії. Кожного року близько 30 тисяч людей беруть участь у голосуванні, і найбільш популярними за останні 3 роки стали проєкти зі сфери освіти. Саме тому, проаналізувавши ситуацію, координаційна рада на своєму засіданні прийняла рішення зробити поділ на сфери, аби дати змогу реалізувати проєкти і з інших галузей.

— Ми розподілили фінансування проєктів на такі категорії: 20% від загальної суми (тобто 2 млн грн) відведено на  житлово­комунальну сферу, 30% (3 млн грн) — на комунальні підприємства, 50% (5 млн грн) — на загальні проєкти, — зазначила Катерина Акула. — Проєкти виникають з потреб часу. Для людей — це шанс зробити щось цікаве для своїх дітей, дати їм можливість розвиватися. Багато проєктів зі сфери освіти виграють, але тут слід зазначити, що це не ремонт чи облаштування кабінету фізики чи хімії. У цих проєктах йдеться про приведення до ладу зовнішньої території. Саме тому впроваджуються території з гумовим покриттям, розділяють територію для дітей молодшого і старшого шкільного віку. Все це робиться для безпеки дитини пiд час прогулянок.

У свою чергу заступник начальника бюджетного управління – начальник відділу по забезпеченню проведення видатків з бюджету бюджетного управління Запорізької міської ради Олена Шулунова зазначила, що з 10 млн грн 3% (а саме 300 тис. грн), відповідно до положення про громадський бюджет, іде на інформаційну кампанію —  семінари, лекції та заходи в БК.

Проєкти переможців

Серед 17 учасників був такий цікавий випадок — один із авторів подав на розгляд  проєкт стосовно реконструкції шкільного майданчику. Втім, ця людина не мала жодного стосунку до школи. Справа в тому, що автор живе неподалік школи і часто ходить зі своєю дитиною на шкільний двір, де малеча з великим задоволенням грається на занедбаному географічному майданчику. Тож, люди вирішили його відновити, а також зробити озеленення території, розподілити її на зони.

Цього року було багато проєктів­учасників, в яких запоріжці прагнули облаштувати прибудинкову територію, і не завжди це були дитячі ігрові майданчики. Наразі люди велику уваги приділяють озелененню, розподілу майданчиків на зони відпочинку: для матусь з маленькими дітьми, колясками і людей старшого віку. Деякі мешканці створюють міні­театри у своїх дворах, ставлять сцени у себе на подвір’ях.

— Наразі відроджується дух сусідства. Коли виховується повага, коли є цікавий елемент дозвілля. Не просто люди розпивають келихи алкоголю на подвір’ї, а яскраво проводять час із дітьми, — констатує Катерина Акула. — Серед переможців є проєкт на 25 тис. грн від  Юрія Пика. Чоловік попросив створити соціальний ролик «Твоє здоров’я — твоя відповідальність» для місцевого телебачення. У нас мало про це говорять, то чому б не привертати увагу людей до профілактики здоров’я, адже зараз всі борються з наслідками.

Неодноразовою переможницею «Громадського бюджету» ставала Ганна Кузь, вихователь­методист Центру розвитку дитини «Надія», що знаходиться в Шевченківському районі обласного центру. Починаючи з 2016 року, завдяки громадській ініціативі, загалом було залучено на потреби центру 1,5 млн грн, що дало змогу облаштувати територію закладу та під’їзних шляхів, а також створити міні­комплекси для фізичного розвитку дітей.

— Наразі в нас на реалізації проєкт «Театр для всіх», у рамках якого буде побудовано відкриту сцену,  для того щоб мешканці прилеглих будинків нашого мікрорайону могли проводити там свої заходи. Ще в нас буде відкрита сцена, на якій ми зможемо проводити масові заходи, — розповідає Ганна Кузь.

Зазначимо, що серед переможців «Громадського бюджету» в минулі роки навіть є Міська дитяча лікарня №5. Завдяки ініціативі вдалось реалізувати два проєкти —  поставити першу комунальну соляну кімнату, де зараз діти можуть абсолютно безкоштовно проходити цю процедуру, а також відновити відділення фізичної реабілітації.

 

Зміни на 2020 рік

За словами Катерини Акули, наступного року буде завершено поділ на малі та великі проєкти. Тобто всі загальні проєкти будуть відноситися тільки до великих проєктів, оскільки роботи в парках, скверах тягнуть на значні суми (десь 1 млн грн). А ось  проєкти, на які виділили 20% ­30% від загальної суми, будуть тільки малими. Таким чином, кожна людина матиме змогу проголосувати за 2 проєкти — за один великий і за один малий.

Другий найважливіший момент — будуть більш чітко прописані правила голосування. Адже наразі виникають питання у авторів проєктів стосовно санкцій.

— Наступного року видамо декілька настанов: інструкції по положенню (що потрібно зробити), інструкція для тих, хто буде перевіряти ці роботи (як потрібно це зробити, щоб проєкт реалізувався), а також для тих, хто буде брати участь у голосуванні. Окрім того, буде чітко прописано, як долучитися і куди звернутися, — говорить Катерина Акула. — Наступного року ми також плануємо провести урочистий захід, де оголосимо переможців «Громадського бюджету»  і вручимо цінні призи. Сподіваємося долучити до цього процесу якомога більше активних громадян. До речі, депутати на округах стали використовувати «ГБ» в якості інструменту. Тобто мешканці говорять про потреби сьогодення, і депутати бажають фінансово долучатися до проєктів.

У наступному році також планують зробити інформаційні таблички з QR­кодом, які будуть розміщені в усіх місцях, де були реалізовані проєкти­переможці громадського бюджету.

 

Як стати  учасником «ГБ»?

Учасником громадського бюджету може бути фізична особа, яка проживає, навчається або має тимчасову реєстрацію на території міста Запоріжжя. Громадські організації,  об’єднання чи профспілки участь у «ГБ» не беруть.

— Вже сьогодні слід продумувати  ідею, яку б хотілось втілити, і знаходити спільників. З лютого 2020 року стартують тренінги­семінари, де буде пояснено що, коли і як робити. Всі анонси будуть на нашій сторінці в Facebook.  З 1 по 31 травня наступного року слід подавати свій проєкт із зібраними підписами, а в вересні традиційно відбудеться голосування, — зазначає Катерина Акула. — Потрібно розуміти, що громадський бюджет діє виключно на території землі громади. Наприклад, занедбаний парк ім. Кірова — це приватна власність, і його за кошти «ГБ» ми не можемо привести до ладу. Втім, в нас є парк «Енергетиків», «ЗТЗ», у кожному районі можна знайти хоча б один занедбаний парк чи сквер. Загальні проєкти на 1 мільйон гривень саме для скверів і парків. Наприклад, у парку «Трудової слави» був реалізований перший проєкт­переможець — «Алея випускників». А вже він за собою «підтяг» кошти з міського бюджету. Так, наразі є планування реконструкції цього парку. Привести до ладу всю територiю  за кошти «ГБ» неможливо, адже це 20­25 млн грн, а от розпочати з якоїсь її частини слід. Можливо, є якась занедбана клумба чи фонтан, то навколо нього зробіть проєкт з облаштування і відновлення цієї клумби чи фонтану, на 1 млн грн доповніть проєкт цікавим архітектурним рішенням — нестандартні лави чи освітлення, і це може стати тією «краплиною», яка потягне за собою інші проєкти. І не забувайте, що на одній  території може бути декілька проєктів, найголовніше, щоб за них проголосували.

Що стосується коштів, то вони надходять не на рахунок автора­переможця, а йдуть на головних розпорядників за тематикою проєктів. Тобто якщо виграв проєкт освіти, то кошти йдуть в департамент освіти і науки. Але особа­переможець має можливість контролювати витрати і те, як реалізується її проєкт. Якщо це великі кошти, то проводиться тендер. Відзначимо, що з цього року в проєкті  обов’язково має бути закладено 10% інфляційних.

Іванка ВОЛОЩУК