Запоріжці вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

611
0

Сьогодні, 13 грудня, у 33-і роковини введення в експлуатацію саркофагу на Чорнобильській атомній електростанції  під час мітингу-реквієму біля пам’ятника Героям Чорнобиля запоріжці хвилиною мовчання вшанували загиблих та постраждалих у цій страшній аварії.

− Вже 33 роки відділяє нас від тієї страшної трагедії, яка сталася на ЧАЕС. Люди, які тоді боролися з атомом, ризикуючи власним життям та здоров’ям, до сьогодні були і залишаться справжніми героями для всієї країни. Ці мужні люди стали на захист усього світу та попередили можливу ядерну катастрофу. Найперші наші герої поплатилися життям за свій подвиг, інші − віддали власне здоров’я. Проте вони врятували народ усієї України та Європи. Якби не їх героїзм, можливо, ми  не змогли би локалізувати ту страшну загрозу, − звернувся до присутніх заступник голови облдержадміністрації Андрій Антонов.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Чорнобильська катастрофа торкнулася долі мільйонів людей. Внаслідок аварії постраждали близько 5 мільйонів громадян, радіоактивно забрудненими стали майже 5 тисяч населених пунктів, у тому числі  більше 2 тисяч населених пунктів з населенням 2,2 мільйона осіб в Україні. Відповідно до Указу Президента України  щороку 14 грудня в нашій державі відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

За даними департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, зараз на території Запорізької області проживають близько 7,6 тисячі осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Кожна категорія постраждалих громадян користується окремими пільгами та компенсаціями, встановленими Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».