У Запоріжжі ветерани АТО вимагають припинити судилище над побратимом

994
0

Ветерани російсько-української війни пікетували суд і прокуратуру у Запоріжжі сьогодні, 19 грудня, через переслідування побратима – важко пораненого під Іловайськом запоріжця Святослава-Андрія Грушевського.

У Ленінському райсуді Запоріжжя сьогодні подовжилися слухання по справі ветерана АТО Святослава-Андрія Грушевського, якого обвинувачують у хуліганстві через начебто побиття маршрутника. Йдеться про інцидент 2017 року, коли маршрутник відмовив ветеранові у праві на безкоштовний проїзд, повідомляє Depo.Запоріжжя.

Підтримати Грушевського до суду прийшли побратими і місцеві активісти, близько трьох десятків людей. Ветерани кажуть, що докази провини Грушевського сумнівні, а свідчення начебто свідків написані, як під копірку. Зокрема, в матеріалах справи є відомості, що Грушевський бив маршрутники обома руками. При тому, що у Святослава після поранення під Іловайськом у серпні 2014 року ліва рука не має плечового суглобу і майже не функціонує, через це ветеран – інвалід ІІ групи.

Ветерани пройшли до судової зали, однак туди сьогодні не з’явилися ані начебто потерпілий маршрутник, ані свідки. Через це у судовому засіданні оголосили перерву до 22 січня.

Ветерани ж пішли до місцевої прокуратури №3 з’ясовувати, чому взагалі було поновлено переслідування Грушевського. Адже 2017 року, коли ситуація набула розголосу, на невідповідність обвинувачень стану здоров’я Грушевського звернув увагу тодішній генпрокурор України Юрій Луценко та заявив, що прокуратура відмовилася від підтримки обвинувачення. Наступного дня з’явилася відповідна постанова Запорізької місцевої прокуратури №3.

Під цією прокуратурою ветерани сьогодні скандували «Прокуратурі – ганьба!» та вимагали відповідей щодо поновлення обвинувачень.

Згодом представник руху ветеранів України Олександр Войтко зустрівся з керівництвом прокуратури. За його словами, у прокуратурі підтвердили, що за розпорядженням Луценка, дійсно, підготували відмову від підтримки обвинувачення, але документ не був оформлений належним чином, а новий прокурор вважає, що є всі підстави розглядати справу у суді.

Також за словами АТОвця у прокуратурі запевнили, що знають про справу, вона на їхньому максимальному контролі та пообіцяли, що ще раз переглянуть матеріали: висновки експертиз, свідчення свідків тощо. «Запевняють, що незаконних рішень не буде ухвалено», – переказав Войтко.

Головна вимога ветеранів щодо справи Грушевського – справедливий суд, а не судилище.

У прокуратурі поки офіційно ситуацію не коментують.