У Запоріжжі відбулась акція «16 днів проти насильства»

683
0

У приміщенні Жовтневого райсуду Запоріжжя відбулась міжнародна акція «16 днів проти насильства» під час якої
пройшла консультативну зустріч представників суду, поліції Олександріського району, відділу соціальної роботи району, а також представниками юстиції в Запорізькій області та ГО «Об’єднання психологів і психоаналітиків «Взаємодія».

Метою заходу було з’ясування ситуації з насиллям в сім’ї в Олександрівському районі міста Запоріжжя, виявлення проблемних питань, налагодження взаємодії органів влади, які приймають участь у розв’язанні проблеми насильства у сім’ї.

Оксова Катерина, відповідальна особа за роботу мобільної групи реагування, проінформувала учасників, що невірна кваліфікація службою «102» виклику «як домашнє насилля», а також відмова потерпілих осіб оформлювати заяву про застосування насилля, призводять до того, що за листопад 2019 року з 259 викликів, підтвердилося лише 67 фактів домашнього насилля.
У продовж зустрічі судом роз’яснено важливість збору доказів по справам про адміністративні правопорушення, запропоновано здійснювати фіксацію доказів різними технічними засобами, долучати висновки психологів, тощо.

Учасникам продемонстровано фільм про види насилля та про відсутність толерантності щодо ньогоз сайту «Розірви коло»https://www.youtube.com/watch?v=ZGoWmM3nZAU.
Також представники установ отримали багато інформаційного матеріалу, який допоможе їм у співпраці один з одним.

Представник Запорозької обласної громадської організації «Об’єднання психологів і психоаналітиків «Взаємодія» — Куратченко Ірина подарувала суду та поліції книги «Відповідальність за домашнє насильство і насильство за ознаками статі».
За інформацією прес-служби суду, за результатами зустрічі задля чіткого розуміння послідовності дій при виявленні насилля запропоновано на базі Олександрівського району розробити алгоритм взаємодії між органами, які мають на меті протидію насильству.

Як повідомила майор поліції Олександріського райвіділення Запоріжжя Інна Дубініна, 11 січня 2019 року набули чинності зміни до законодавства щодо домашнього та сексуального насильства. Таким чином українські закони частково приводяться у відповідність зі Стамбульською конвенцією, яку Україна підписала, але так і не ратифікувала донині.

Відповідно до нововведень, домашнє насильство карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років. Окрім того, з’являється можливість обмежити перебування кривдників і постраждалих на одній території.