У Запоріжжі прокуратура повертає ласі шматочки землі у держвласність

549
0

Незважаючи на рішення господарського суду Запорізької області, які набрали законної сили щодо витребування із чужого незаконного володіння на користь держави зазначених земельних ділянок слідчим суддею Ленінського районного суду м. Запоріжжя скасовано арешт на відповідні земельні ділянки.

Як повідомив керівник Запорізької місцевої прокуратури № 3 Валерій Прихожанов, викликає занепокоєння, у зв’язку із прийнятим рішенням Ленінського районного суду м. Запоріжжя держава може бути позбавлена можливості щодо повернення вищезазначених земельних ділянок.
Окрім цього, місцевою прокуратурою вжито заходи цивільно-правового характеру щодо витребування вищезазначених земельних ділянок із чужого незаконного володіння .
Так встановлено, що на території Балабинської селищної ради на березі річки Дніпро виділено у власність громадян 2 земельні ділянки площею по 2 га кожна для ведення лісового господарства, які у подальшому декілька разів відчужено на користь юридичних осіб. Рішення про передачу вказаних земельних ділянок уповноваженими органами не приймалось, а державна реєстрація права власності здійснена на підставі державних актів на право власності на землю, що містять недостовірні відомості.
Крім того, спірні земельні ділянки вкриті лісовою рослинністю та належать до земель лісового фонду, що перебувають у постійному користуванні ДП «Запорізьке лісове господарство», їх відведення у власність приватних осіб законодавчо заборонено.
З метою повернення державі лісів, що незаконно вибули із державної власності, місцевою прокуратурою у липні поточного року пред’явлено 2 позови про витребування у земельних ділянок загальною площею 4 га вартістю майже 9,8 млн. грн. з чужого незаконного володіння ТОВ на користь законного власника Запорізької обласної державної адміністрації.
За результатами розгляду позовних заяв господарським судом Запорізької області 01.10.2019 та 16.10.2019 позовні вимоги прокурора задоволено у повному обсязі та витребувано із чужого незаконного володіння ТОВ земельні ділянки, площею 4 га, вартістю майже 10 млн. грн.
На теперішній час, рішення суду набрали законної сили 19.11.2019 та 25.11.2019. Не погоджуючись з прийнятими рішеннями господарського суду Запорізької області відповідач звернувся до суду із відповідною заявою про перегляд справи за нововиявленими обставинами. У заяві відповідач зазначив відомості, про те, що на спірних земельних ділянках перебувають об’єкти нерухомого майна. Оглядом місцевості, де розташовані земельні ділянки встановлено, що будь-які об’єкти нерухомого майна на території відсутні.
У зв’язку із вищевикладеним, обставини наведені у заяві відповідача є безпідставними, оскільки об’єкти нерухомості на ділянках відсутні.
У подальшому місцевою прокуратурою буде вжито необхідних цивільно-правових та кримінально-правових заходів для захисту інтересів держави в суді щодо витребування вказаних земельних ділянок на користь держави та притягнення винних осіб до відповідальності у разі порушення вимог земельного законодавства.