Податкова служба повідомляє!

1145
0

Декларування 2020
Олександрівське управління у м.Запоріжжі ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє , що з 01.01.2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.
Податкова декларація про майновий стан і доходи обов’язково подається при отриманні:
— доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;
— доходів від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів;
— іноземного доходу;
— в інших передбачених Кодексом випадках.
Податкова декларація подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):
— особисто або уповноваженою на це особою;
— поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
— засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.
При цьому, обов’язок щодо подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо отримані, зокрема, доходи:
— від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
— виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Кодексу;
— від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб та військовий збір;
— у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок на доходи фізичних осіб і військовий збір.

Приймаєте працівника на роботу? Не забудьте повідомити податкову

Роботодавці подають повідомлення про прийняття працівника на роботу до початку роботи працівника.
В свою чергу, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Повідомлення подається до територіальних органів ДПСза місцем обліку підприємства чи підприємця як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Обов’язок з подання повідомлення поширюється виключно на трудові відносини – коли з працівником укладається трудовий договір.Форма повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджена постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413, її можна завантажити в «Електронному кабінеті платника» за кодом F3001001.
Є кілька способів подачі повідомлення:
— засобами електронного зв’язку з використанням електронного ключа;
— на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
— на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше, ніж із п’ятьма особами.
Разом з тим, повідомлення до ДПС про прийняття працівника на роботу не надається, якщо:
— з фізичною особою укладається договір цивільно-правового характеру;
— власник виконує функції з управління підприємством;
— фізична особа працює на громадських засадах;
-стажист навчається у роботодавця на підставі договору про стажування, який є різновидом договору цивільно-правового характеру (без укладення трудового договору);
— працівника поновлено на попередній роботі за судовим рішенням;
— працівник виходить з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки без збереження заробітної плати, оскільки на період відпустки дія трудового договору не припиняється.