В Запорожье с 1 апреля сокращается количество бесплатных медицинских услуг.На что еще может расcчитывать пациент?

5584
0

З 1 квітня 2020 року Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які пацієнт зможе гарантовано отримати безоплатно. Серед цього переліку виділено п’ять пріоритетних послуг, які Національна служба здоров’я України (НСЗУ) оплатить за підвищеним тарифом.
Пріоритетами стали:

лікування гострого інфаркту міокарда;
лікування гострого мозкового інсульту;
допомога при пологах;
неонатальна допомога;
ендоскопічні обстеження, спрямовані на ранню діагностику онкологічних захворювань.

Програма медичних гарантій включає первинну, амбулаторно-поліклінічну, стаціонарну, екстрену, паліативну медичні допомоги, медичну реабілітацію та програму відшкодування лікарських засобів (“Доступні ліки”).

Стани і захворювання, смертність від яких найбільше впливає на тривалість і якість життя людей в Україні, виділяються як пріоритетні. Тобто надання медичної допомоги при цих станах вимагає підвищення якості надання та зниження рівня захворюваності та смертності українців від цих видів захворювань.

Лікарня або поліклініка, яка хоче надавати пріоритетні послуги, і заключити договір з Національною службою здоров’я України, має відповідати переліку вимог для таких послуг. Серед них — наявність необхідного обладнання, ліків та лікарів, які зможуть надати пацієнту якісну та кваліфіковану допомогу.