Депутаты хотят уволить двух заместителей мэра Запорожья. Причина — коррупционные скандалы

801
0

На сессии Запорожского городского совета, которая состоится 29 января, будут рассмотрены вопросы об увольнении двух заместителей городского головы Запорожья — Анатолия Пустоварова и Сергея Мешка. Инициатор такого шага — депутат горсовета Виталий Рябцев.

Причины, по которым депутат выносит эти вопросы на сессию, указаны в докладной записке проекта решения:
«З грудня 2015 року Пустоваров А.І. обіймає посаду заступника міського голови. За період його роботи він неодноразово був причетний до корупційних скандалів. Остання ситуація із медичним закладом «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги міста Запоріжжя» в якій окрім питань реорганізації ще є питання стосовно «Схеми» тіньового заробітку головного лікаря установи.
Саме до компетенції Пустоварова А.І. відноситься питання «охорони здоров’я та аптечного обслуговування» але судячи з того, що ця ситуація знову переходить до публічної площини можна зробити висновок, що Пустоваров А.І. не приділяє належної уваги вищезазначеній сфері».

«З грудня 2015 року Мішок С.М. займає посаду першого заступника міського голови. За період його роботи він неодноразово був причетний до корупційних скандалів та схем, які носили публічний характер та були висвітлені у засобах масової інформації та відкритих кримінальних провадженнях.
Останні ситуації були пов’язані із заниженням вартості земельних ділянок, надання недостовірних відомостей в частині ринкової вартості та впровадження процедури укладення договору на проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок, в якому: Запорізька міська рада являється-замовником, суб’єкт оціночної діяльності –виконавцем, а фізична (юридична) особа –платником. Запорізька міська рада самовільно вибирає суб’єкта в сфері оціночної діяльності, що порушує Закон України «Про запобігання корупції» та має конфлікт інтересів.
Порушення, які призвели до збитків міського бюджету та причетність до цього заступника міського голови Сергія Мішка зафіксовані в матеріалах кримінального провадження No 12018080000000382, та ухвалі Орджонікідзевскього районного судувід 11 жовтня 2019 року.Відповідно до ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України – Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, та спричинило тяжкі наслідки.З 2016 по 2019 рік шляхом процедури викупу земельних ділянок, було проведено близько 60 (шістдесяти) ділянок землі, що призвело до недоотримання грошових коштів до місцевого бюджету та завдало збитків міському бюджету в розмірі близько 80 млн. грн.Керуючись п.2 ст.121 Бюджетного кодексу України –порушення бюджетного законодавства, вчинене розпорядником чи одержувачем бюджетних коштів, може бути підставою для притягнення до відповідальності згідно з законом України його керівника чи інших відповідальних посадових осіб, залежно від характеру вчинених ними діянь.Керуючись п. а, ч.1 ст. 211 Земельного кодексу України -громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за порушення: а) укладення угод з порушенням земельного законодавства».