Запорiзькi бiблiотеки трансформують свою роботу

838
0

У вересні-листопаді 2019 року громадська організація «Запорізька бібліотечна асоціація» провела соціологічне дослідження потреб і проблем громадян щодо використання державних та комерційних електронних сервісів. Під час дослідження було проведено 10 фокус-груп, 6 з яких відбулись в м. Запоріжжі і ще 4 в області (в містах Бердянськ, Василівка, Токмак і селі Розумівка).

− Світовий досвід говорить про те, що бібліотеки є ефективними партнерами держави в реалізації національних програм цифрової освіти. Українські бібліотеки теж мають досвід проведення комп’ютерних курсів та консультацій громадян з використання електронних сервісів як у великих містах, так і в маленьких містечках і селах. Зокрема в Запорізькій області лідерами з цифрової освіти громадян є бібліотеки Мелітополя, Токмака, Чернігівського та Приазовського районів тощо. Проте на даний момент відсутній уніфікований алгоритм роботи бібліотек в цьому напрямку. Крім того, бібліотекарі Запорізької області мають різний рівень цифрових компетенцій, − відзначила під час свого виступу представник громадської організації «Запорізька бібліотечна асоціація» Ганна Мацієвська.

Результати проведеного соціологічного дослідження будуть покладені в основу методичного посібника з організації роботи бібліотек щодо сприяння цифровій освіті населення. Також будуть використовуватись результати дослідження цифрових навичок громадян, проведеного Міністерством цифрової трансформації України. Буде підготовлено уніфікований алгоритм роботи і розроблені підходи, актуальні для кожної вікової категорії громадян, щоб бібліотеки могли ефективно вибудовувати свою роботу з цифрової освіти.

− В лютому 2020 року ми трансформуємо в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці регіональний консультаційно-тренінговий центр, який працюватиме як для громадян, так і виконуватиме функцію методичного та координаційного центру для бібліотек області. В центрі проводитиметься навчання для бібліотекарів з метою забезпечення однакового рівня їх компетенцій як консультантів. Це буде підрозділ бібліотеки зі своїм штатом працівників. Український уряд визначає бібліотеки серед партнерів в реалізації проєкту «Дія. Цифрова освіта». Міністерство цифрової трансформації та Українська бібліотечна асоціація підписали меморандум про співпрацю. Українські бібліотеки будуть першими хабами, що сприятимуть підвищенню цифрової грамотності громадян, − відзначила, підбиваючи підсумки, Ганна Мацієвська.