У Запоріжжі весело відсвяткували Різдво

759
0


У Запоріжжі на площі Фестивальній в козацькому колі відсвяткували «Різдво Христове». Фестиваль вертепів зібрав цього року кілька сотень людей. У центрі міста були колядники, козацькі бої і забави, а також лицарські турніри, — про це повідомляє Укрінформу.

«12 років тому в нас виникла ідея вивчити, як же святкували Різдво козаки. Виявилось, що в них була своя козацька коляда, вона дуже схожа на нашу, але зі своїми тонкощами. Ми вирішили її відроджувати. Так у нас з’явився перший вертеп. Перші колядники — вихованці «Спас Яр» обійшли тоді Шевченківський район і наколядували більше трьох мішків цукерок. Колядували майже три доби, господарі запрошували дітей. Потім в нас з’явився другий, третій вертеп…. Сьогодні маємо їх аж 7. Фестиваль вертепів цього року проводиться у Запоріжжі 12 рік поспіль», — говорить президент Всеукраїнської федерації «СПАС» Олександр Притула.
Окрім виступів артистів, на гостей фестивалю чекали козацькі розваги, шабельні бої, лицарський турнір, виставка майстрів, бої «лава на лаву».

За словами учасників «СПАСу», в «лаві» не можна виграти, коли ти сам за себе. Виграє та «лава», яка діє злагоджено.