Запорізька лікарня очікує швидкі експрес-тести на коронавірус

985
0

Голова облдержадміністрації Віталій Туринок відвідав обласну інфекційну клінічну лікарню, де ознайомився зі станом готовності закладу до приймання пацієнтів з підозрою на коронавірус.

Про роботу закладу розповів головний лікар медзакладу Володимир Шинкаренко.

− В лікарні працює цілодобове приймальне відділення. При лікарні є шпиталь для особливо небезпечних захворювань з окремими боксами  (холера, чума тощо). Хворий до приймального відділення не заходить, його швидкою відправляють до окремої будівлі з боксами. Коли виявлено підозру на небезпечну інфекцію, нас попереджають, і ми вже готуємось до зустрічі з пацієнтом, − розповів Володимир Шинкаренко.

Головний лікар показав так звані мельцеровські бокси, які розраховані на усі типи карантинних захворювань. Тут є можливість зробити усі необхідні проби, тести, є потрібне обладнання, ліки, розчини. Наразі лікарня може прийняти до 40 хворих, що розмістяться у 11 боксах в окремому карантинному корпусі. Якщо виникне потреба, можна вивільнити загальний корпус, там також є обладнані бокси у розрахунку на 200 хворих.

Підтвердження на коронавірус робиться швидким тестом у лабораторному центрі. Забір матеріалу відбувається в інфекційній лікарні, а потім передається до центру. Відповідь буде упродовж 8 годин. Наразі лікарня очікує швидкі експрес-тести.

Головний інфекціоніст області Володимир Шинкаренко порекомендував запоріжцям слідкувати за власною гігієною, використовувати засоби індивідуального захисту, уникати спілкування з хворими людьми, використовувати разові засоби гігієни (хустки), зменшити перебування у місцях масового скупчення людей.

− Наша область готова до зустрічі людей, у яких буде виявлена підозра на коронавірусну інфекцію. Поки таких випадків не зафіксовано, втім я впевнений, що при виникненні такої ситуації, усі наші служби відпрацюють у рамках рекомендацій. Відучора всі рейси, навіть чартерні, що прибувають з-за кордону, перевіряють епідеміологи. Неважливо, виявлено у тій країні коронавірусну інфекцію чи ні, – звернувся до запоріжців Віталій Туринок.