У Запорізькій області вперше ветеран ОУН-УПА отримав посвідчення УБД Другої Світової

1887
0

Посвідчення учасника бойових дій Другої Світової війни вручили вчора воїну Української повстанської армії, жителю села Мирне Мелітопольського району Костянтину Сліпецькому. Опікувалися виготовленням документу представники Міністерства у справах ветеранів України в Запоріжжі та обласний віськовий комісаріат. Це перший ветеран ОУН-УПА у Запорізькій області, як повідомляє Суспільне Запоріжжя, хто отримав відповідне посвідчення.

Привітати ветерана у селищі Мирному, на вулиці Дружній, №13, об 11-тій ранку прийшли місцеві жителі, а також мелітопольці та запоріжці. 91-річний ветеран сам вийшов на подвір’я зустріти гостей.

Костянтин Сліпецький, ветеран УПА, учасник бойових дій Другої Світової війни

«Німці перехватили нас, забрали у табір. Нас 11 чоловік було. 10 поранених. А я захворів тифом, і тому залишився живим. А тих всіх німці одразу розстріляли. Я в таборі залишався, поки війна не закінчилася. Звільнили нас американці. Приїхав додому, а вдома – в каталажку, і все», — каже ветеран УПА, учасник бойових дій Другої Світової війни Костянтин Сліпецький.

Посвідчення УБД Другої Світової вручили мелітопольському воїну УПА

Посвідчення УБД Другої Світової вручили мелітопольському воїну УПА

Подальші роки – до ліквідації СРСР – чоловік прожив зі статусом ворога народу. 7 років його утримували у Норільській в’язниці й, після звільнення, ще 8 знаходився у Сибіру на поселенні. Там зустрівся зі своєю першою дружиною.

У 1974-му, після 15- річного перебування на чужині, на рідну Буковину повернутися не дозволили. Проте, приймали у віддалених місцях. Вже за часів Незалежності України, 1991 року Сліпецького реабілітували як політв’язня. У 1993-му воякам УПА надали статус ветеранів Другої Світової війни. Однак порядок присвоєння цього статусу затвердили постановою Кабміну лише торік у липні. Відтоді запорізька ініціативна група від Міністерства України у справах ветеранів почала готувати посвідчення для Костянтина Сліпецького.

Тимур Книш, представник Міністерства України у справах ветеранів у Запорізькій області

Тимур Книш, представник Міністерства України у справах ветеранів у Запорізькій області

«Дуже вдячні саме Тимофійовичу за те, що він протримався, що їхнє покоління боролося, вистояло. Ми підхопили, а зараз дивимося: молодь підтягнулася, прийшла до дідуся. Тобто, це люди, які врятували Україну у свій час», — розповів представник Міністерства України у справах ветеранів у Запорізькій області Тимур Книш.

Едуард Дадінський, представник «Національного Корпусу» в Мелітополі

Едуард Дадінський, представник «Національного Корпусу» в Мелітополі

«Тільки дізналися, і дуже шкодуємо. Тому що ми б навідувалися частіше, адже дуже цікаво поспілкуватися, це – людина-історія. І наші предки були героями, і ми прийшли їх вшанувати», — зазначив представник «Національного Корпусу» в Мелітополі Едуард Дадінський.

Ветеран охоче фотографувався з гостями, а вони бажали йому міцного здоров’я та життєвого довголіття. 7-го травня дідусеві виповниться 92 роки.