Мер Запоріжжя вимагає від нардепів фінансування для протитуберкульозних закладів області

687
0

Останнім часом Запоріжжя сколихнула інформація про закриття протитуберкульозних диспансерів.
Дійсно, на рівні обласної влади прийнято рішення фактично закрити з 1 квітня три з чотирьох тубдиспансерів у місті. Крім того, відкладається відкриття дитячого протитуберкульозного санаторію.

На думку мера Запоріжжя Володимира Буряка, такі кроки позначені неоднозначним словосполученням — «другий етап медреформи». Насправді ж причина в відсутності фінансування.

«Як наслідок, під скорочення потрапляє 80% медперсоналу цих закладів. Кількість ліжок скоротиться мінімум вдвічі. Чи є така ситуація небезпечною?

Буду з вами відвертим: фахівці, з якими я спілкувався, б’ють на сполох, кажуть, що ми можемо повернутися в 90-ті роки. Це при тому, що сьогодні Запоріжжя займає п’яте місце з захворюваності на туберкульоз серед дорослих та перше — серед дітей! Тож цю небезпеку не порівняти навіть з коронавірусом.
Обґрунтований резонанс серед населення викликають перспективи того, що хворих направлятимуть до сімейних лікарів. А це означає, що кількість їх контактів зі здоровими людьми збільшиться в рази!
Минулого тижня я та депутати міської влади звернулися до Президента, Кабміну, обласної влади з закликом якнайшвидше врегулювати це питання. Також, враховуючи кричущу ситуацію, я запропонував співфінансування з боку міста. Проте сесія обласної ради проігнорувала цю пропозицію, та ще й не виділила 5 млн грн на завершення ремонту дитячого протитуберкульозного санаторію в Шевченківському районі.

Що потрібно робити в цій ситуації?
1. Обласній державній адміністрації, обласній раді, на балансі якої перебувають перераховані вище установи, в терміновому порядку треба вирішити питання про виділення необхідних коштів. Жоден протитуберкульозний заклад у Запоріжжі й області однозначно не повинен бути закритий!
2. Окремо хочу звернути увагу на роботу народних депутатів від Запорізької області. Кількість запоріжців у цій каденції Верховної Ради безпрецедентно велика! Вони представляють різні політичні партії.
І мене вкрай дивує повна пасивність щодо захисту інтересів нашого регіону з боку політиків.

Як міський голова я мовчав, коли жоден нардеп не заступився за бюджет Запоріжжя та Київ безцеремонно зрізав з нас у цьому році понад мільярд гривень, коли ми отримали менше всіх регіонів на ремонт доріг. Я мовчав, коли жоден запорізький нардеп не обмовився словом на захист міжнародного аеропорту Запоріжжя — майна громади. Але закриття протитуберкульозних амбулаторій — це вже межа. В мене виникає питання: а кому потрібні такі нардепи та такі партії?

Від імені запорізької громади я вимагаю від запорізьких нардепів на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради підняти перед Президентом, Кабміном питання про виділення фінансування для протитуберкульозних закладів Запорізької області.

Від себе гарантую, що не залишу без уваги це питання та всіма силами буду домагатися вирішення проблеми протитуберкульозної безпеки Запоріжжя.

Щоб не бути голослівним, вже направив лист на ім’я керівника області, в якому запевнив, що місто готове в форматі співфінансування надати підтримку обласному бюджету та допомогти зберегти тубдиспансери, які надають медичну допомогу жителям Запоріжжя», — повідомив Володимир Буряк.