У Запоріжжі відкрили виставку ікон авторства викладачів та студентів Львівської академії мистецтв

1248
0

У Запорізькому обласному художньому музеї відкрилася виставка ікон викладачів та студентів кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв.

Представлено 32 ікони 23 авторів та репродукції проєктів комплексного оформлення церков Романа Василика.

Досвідчені викладачі та талановиті студенти представляють сучасну іконописну школу, яка базується на старовинних традиціях українського сакрального мистецтва. Серед ікон на виставці переважає образ Пресвятої Богородиці, яка здавна була в Україні найбільш шанованою. В експозиції багато богородицьких ікон, зображення Пресвятої Діви присутнє і в інших сюжетах: Успіння, Різдво, а також в досить рідкісному сюжеті – Родовід Ісуса.

Чільне місце в експозиції займає ікона «Богородиця – всіх скорботних радість». Діва Марія у цьому сюжеті зображена у повний зріст, до її ніг припадають люди, які страждають від недуг, скорботи та поневірянь, благаючи про полегшення своєї долі. Поруч розташовані дві досить рідкісної округлої форми (рондо) ікони з зображенням Діви Марії та Ісуса Христа. Яскраво виділяться в експозиції ікона «Христос Виноградна лоза», виконана у кращих традиціях української ікони. Три ікони на виставці виконані на зрізах дерев – натуральна текстура делікатно вписується у композицію ікони та підкреслює лінії прорисів.

Твори досвідчених викладачів та їхніх студентів однаково сяють духовністю і гідно продовжують традиції українського іконопису. Експозицію робіт презентував завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, професор, народний художник України Роман Василик.

Наразі у залах Запорізького художнього музею співіснують дві виставки, де експонуються твори викладачів та студентів (виставку «Від сесії до сесії» відкрито 21 лютого 2020 р.).

За інформацією департаменту культури облдержадміністрації, Роман Василик є автором понад 500 ікон, запроєктував 15 іконостасів, 10 з яких реалізовано. Його роботи прикрашають як українські, так і закордонні храми. Зокрема, Великобританії, Польщі, Бельгії та Австралії.

Художник нагороджений грамотами патріархів Філарета, Любомира, а також відзнакою Папи Бенедикта XVI.

Своєю місією він вважає відродження та популяризацію українського іконопису. Саме він ініціював та створив у 1995 році першу в Україні кафедру сакрального мистецтва, студенти та викладачі якої є учасниками численних художніх виставок, мистецьких заходів, міжнародних пленерів, співорганізатором та куратором яких є завідувач кафедри Роман Василик.