Необхідність лікування молочних зубів

1015
0

Багато батьків недооцінюють важливість молочних зубів. Оскільки більшість дітей бояться походів до стоматолога, батьки відтягують лікування або вважають, що немає сенсу травмувати малечу, адже молочні зуби все одно випадуть. Дійсно це так, чи все ж таки потрібно звернутися до лікаря? Чому варто дивитися на цю проблему глибше?

Чому обов’язково потрібно лікувати молочні зуби? Головні причини

Потрібно розуміти, що уражені карієсом зуби – це осередок хронічної інфекції в організмі, який може спровокувати ряд супутніх розладів, наприклад, запори, порушення травлення, постійні ангіни або нежить. Своєчасне лікування молочних зубів стане найкращою профілактикою подібних захворювань.

Для повноцінного росту та розвитку дитині потрібне збалансоване харчування – постійне вживання овочів, фруктів, риби та м’яса. Каріозні та зруйновані зуби змушують відмовлятися від багатьох продуктів через дискомфорт під час пережовування їжі. Якщо у дитини болять зуби, їй буде важко їсти ягоди та деякі фрукти, внаслідок чого вона не доотримує необхідну кількість мінералів та вітамінів необхідних для здоров’я.

До того ж сам процес пережовування буде порушено. До шлунково-кишкового тракту надходитиме недостатньо подрібнена їжа, що може спровокувати складнощі в процесі перетравлення. На довершення всього, до шлунку разом з їжею будуть потрапляти фрагменти патогенної мікрофлори з каріозних порожнин.

Ще одна причина, чому не потрібно відтягувати візит до стоматолога у разі появи карієсу – профілактика ураження корінних зубів. Особливість карієсу полягає у тому, що він досить швидко прогресує, особливо при сприятливих для цього умовах. Це призводить до руйнування та розвитку запалення в навколишніх тканинах. В цьому випадку запальний процес може переходити до зачатку постійного зуба. Наслідки такого патологічного впливу погано позначаються на його стані. Під впливом патогенної мікрофлори емаль може розвинутися неповноцінною: тьмяною, тонкою, з видимими дефектами, нестійкою до карієсу.

Молочні зуби виконують достатньо важливу функцію – вони утримують місце в щелепі для постійного зуба. У разі сильного руйнування у 99% випадків потрібне їх видалення. Якщо це зробити занадто рано (за 2 роки до прорізування постійного), це призведе до формування неправильного прикусу. Оскільки зачаток постійного зуба ще знаходиться «глибоко» в щелепі, його місце може зайняти сусідній з віддаленим молочний зуб. Це може призвести до таких наслідків:

● постійний зуб прорізатиметься частково;

● при великому дефіциті місця не прорізатиметься взагалі;

● постійний зуб прорізатиметься поза зубним рядом. .

Подібна ситуація призведе до того, що постійний прикус буде сформований не так, як потрібно. Виправити це можна тільки за допомогою тривалого ортодонтичного лікування. Це зі свого боку може бути однією з причин формування неправильної вимови певних звуків, що особливо важливо в період становлення мови.

Психологічні фактори

Карієс молочних зубів має негативний вплив не тільки на здоров’я та самопочуття дитини, але й на її самооцінку. Діти досить швидко вчаться порівнювати себе з іншими, звертають увагу на дефекти в зовнішності оточуючих себе людей. Тому зруйновані, змінені в кольорі або відсутні зуби можуть стати приводом для жартів та глузувань з боку однолітків. Це може призвести до формування комплексів та подальших проблем з комунікацією. Здорові зубки, навіть у найменших дітей – це привід для гордості та постійної красивої посмішки!