Українські добровольці отримають статус ветеранів війни

2576
0

Законодавчо закріплене право добровольців Сил територіальної оборони Збройних сил України набути статус учасників бойових дій дозволить унормувати всі питання щодо соціальних гарантій воїнам, їхнім сім’ям та родинам загиблих.

Про це під час прямого включення до інформаційного марафону всеукраїнських каналів наголосила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, коментуючи ухвалені зміни до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, що були ініційовані Мінветеранів, пише Я і Закон.

Вона зазначила, що з перших днів масштабної збройної агресії рф проти України до лав Сил територіальної оборони ЗСУ на захист рідної землі стали тисячі українців. У багатьох з них не було ані часу, ані можливості оформлювати відповідні документи. Вони йшли не заради статусів, а щоб дати відсіч ворогу. Наразі серед них є поранені, та, на жаль, загиблі. Держава своєю чергою має забезпечити своїм Захисникам відповідні соціальні гарантії, передбачені законодавством.

“Саме тому Парламентом була ухвалена законодавча ініціатива Мінветеранів щодо унормування питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України. Це дуже важливо. В умовах розгортання воєнних дій Парламент і Уряд мають працювати над захистом тих, хто сьогодні захищає нашу державу. Надання цього статусу добровольцям дозволяє потім унормувати всі питання щодо соціальних гарантій їм і соціальних гарантій членам їхніх родин”, – наголосила Юлія Лапутіна.

“Із перемогою нашої країни ми вийдемо на новий етап розвитку і на новий етап поглядів щодо того, якими мають бути соціальні гарантії для наших Захисників та Захисниць”, – підкреслила очільниця Мінветеранів.

Нововведення: бійці тероборони зможуть піти на пенсію у 50 та 55 років