Особливості підготовки до вступу у ВНЗ Польщі

9418
0

Навчання в польських вищих навчальних закладах в останні роки стає все більш популярним з багатьох причин. Однією з них є близькість цієї країни територіально. Але причин можна перерахувати багато. Перед вступом варто підготуватись за декількома пунктами, про які поговоримо трохи детальніше.

Знайомство з країною та її культурою

Плануючи навчання в польщі, абітурієнтам обов’язково потрібно дізнатись більше інформації про історію, культуру, мову та ментальні особливості країни. Хоч Польща дуже близька за традиціями до України, та є багато відмінностей. Якщо знати їх, то процес адаптації у новому середовищі відбудеться набагато швидше. При можливості можна відвідати країну, декілька міст та провести екскурсії там. Можливо, це навіть вплине на вибір міста для навчання.

Вибір навчального закладу та спеціальності

Це найважливіший вибір, від якого залежить подальше навчання, професія та кар’єра. При виборі ВНЗ потрібно брати до уваги безліч критеріїв, серед яких найважливішими є:

  • місце закладу серед інших освітніх структур подібного рівня в рейтингах;
  • відгуки студентів про університет;
  • характерні особливості викладу матеріалу у ВНЗ;
  • міжнародні зв’язки та інше.

Знання мови викладання

В польських вищих навчальних закладах викладання може проводитись як польською, так і англійською мовами. На сторінці https://up-study.ua/uk/universities можна переглянути списки університетів для навчання в Польщі. На сайті кожного з них вказано чи можливе навчання англійською мовою. Для опанування мови викладання абітурієнту часто пропонуються курси мов при університеті. Це дуже допомагає, тому що навіть знаючи англійську добре на шкільному рівні, у студента можуть бути проблеми з навчанням, бо англійська у викладанні трохи відрізняється.

Документи при вступі у ВНЗ Польщі

Список необхідних при вступі документів може змінюватись в залежності від закладу, але найчастіше він складається з таких позицій:

  1. Паспорт громадянина України.
  2. Код платника податків.
  3. Паспорт для поїздок за кордон.
  4. Свідоцтво про середню освіту або атестат з додатком.
  5. Медична довідка.
  6. Декілька фотографій.
  7. Сертифікат про володіння польською або англійською мовами.

Чого потрібно уникати при вступі?

При вступі до вищого навчального закладу Польщі не варто:

  • забувати вивчати мову країни, тому що це знадобиться не тільки в навчальній діяльності, але і в побуті. Важливо однаково зосередитись і на здобутті високих оцінок в атестаті та при складанні ЗНО, і на вивченні польської мови. Однак варто пам’ятати, що в Польщі не скрізь враховується ЗНО та результат атестату, а мова потрібна завжди і всюди;
  • відтерміновувати початок підготовки до вступу — це може призвести до того, що все буде відкладено на останній момент, а треба буде більше часу. Потрібно заздалегідь продумати всі нюанси і діяти згідно наміченого плану. До того ж, маючи чітку мету легше виконувати дрібніші цілі для її досягнення.