Запорізькі воїни вщент громлять окупантів РФ: ФОТО

3070
0

Запорізька область до нинішньої весни не зазнавала окупації, але її жителі за призовом і добровільно поповнювали ряди ЗСУ і Нацгвардії. Та в кінці лютого довелося екстрено реагувати на агресію сусіда. І українці знову виявили готовність до захисту своєї держави й самопожертви.

Поглянемо на цей процес на прикладі створення одного підрозділу ЗСУ. 1 березня в Запоріжжі виключно із добровольців (!) сформований Шостий окремий стрілецький батальйон (далі 6 ОСБ). Більшість його складу становлять запоріжці, але є і представники інших областей та тимчасово окупованих територій. Близько 30% новобранців вже мали бойовий досвід.

У другій половині березня підрозділ перебазувався у Томаківку, а в останній день місяця батальйон здійснив марш і вночі дістався Волновахського району на Донеччині, де і розташувався на відпочинок.

А вже о восьмій ранку 1 квітня командир батальйону полковник Владислав Хобот отримав від керівництва угрупування «Схід» інформацію щодо можливого наступу противника на сусідні населені пункти.

Роти батальйону зайняли кругову оборону, а чотири танки 3-тьої танкової бригади окремого 11 танкового батальону, яким керує майор Рузевич Миколай Іванович, були готові підтримати батальйон вогнем.

І ворог не забарився. У ході бою противник за допомогою чотирьох танків, восьми БМП та вогню артилерії прорвав оборону та увійшов на територію села. Танкісти під керівництвом Миколая Івановича, та стрільці, завдяки вдалому використанню протитанкової зброї, відбили атаку, ліквідували бронегрупу противника,і змусили ворога відійти на попередні позиції.

Невдовзі управління батальйону потрапило під обстріл артилерії, а один із підрозділів знову зазнав удару артилерії, танків і БМП. Та воїни батальйону разом із танкістами у важкому бою зупинили наступ, атакувальний запал орків зійшов нанівець, і ворог відступив. На цей час були знищені п’ять БМП-3 росіян та 11 їхніх військовослужбовців, ще двоє потрапили в полон.

Через масований вогонь стрільці батальйону зазнали втрат, але не відступили у своєму першому і тяжкому бою. І це багато значить! За особисту мужність і самовіддані дії 15 воїнів отримали державні нагороди. Командир батальйону полковник Владислав Хобот відзначений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Дев’ять офіцерів і солдатів нагороджені медалями «Захиснику Вітчизни», запоріжець Сергій Кирик відзначений медаллю «За військову службу Україні».

Ще троє офіцерів і солдатів нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно. Серед них і лейтенант Євген Трінкаль, з 2014 року відомий запоріжцям активною волонтерською діяльністю на підтримку армії.

Нині 6 ОСБ проходить бойове злагодження й готується відправляти «рускіх салдат» у відомому напрямку.