У Запорізькому Театрі Молоді відбулася прем’єра святкового концерту до Дня Конституції України

3484
0

Напередодні Дня Конституції України, який щорічно відзначається у нашій державі 28 червня, у Запорізькому Театрі Молоді (ТЮГу) відбувся показ святкового концерта під назвою «Все буде Україна».

Ця прем’єра стала великою радістю як для глядачів, які вперше після повномасштабної війни РФ проти України отримали можливість побачити своїх улюбленців, так і для акторів,  які після тривалої перерви повернулися на рідну сцену.

Побачене та почуте настільки вразило своєю зворушливістю та щирістю, що відразу після відвідання концерту у автора цих рядків виникло дуже сильне бажання написати велику рецензію. Але потім прийшло усвідомлення, що це –зайве. Найбільш вірним рішенням у цьому випадку буде щиро подякувати всім причетним за подаровану палітру незабутніх емоції: від сліз та смутку до сміху і непохитної віри в те, що Україна обов’язково переможе! А ще за можливість у наш надзвичайно важкий час хоча б на мить відчути атмосферу свята!

Всі актори, які виходили у цей вечір на сцену, працювали на одному подиху, вкладаючи у свій номер частинку власної душі. Хочеться добрим словом згадати кожного з них.

Заслужений артист України Юрій Драненко і актор Сергій Пивоваров, Заслужений артист України Олександр Фортус і актриса Маріанна Фортус, актриси Валерія Лютинська, Інна Яновська, Олена Денисенко, актори Максим Ігнатьєв, Віктор Латишев, заслужена артистка України Єкатерина Макоєд, актриси Олеся Плохоткіна, Ганна Слоковенко, а також ведучі концерту  заслужений артист України Максим Березнер та актриса Анна Симонова – ви неперевершені!

На високому професійному  рівні спрацювала команда творців проекту. Режисер-постановник концерту Олександр Фортус, автор сценарію завідувачка літературно-драматургічною частиною театру, заслужений діяч мистецтв Україна Надія Петренко,  хормейстер, заслужений діяч мистецтв України Лілія Гринь, а також балетмейстер Маріанна Фортус і художник Тетяна Власенко створили яскраве дійство найвищого гатунку. Красномовним свідченням цього стали тривалі овації, яким вдячні глядачі нагородили митців.

Також треба подякувати  артистам Запорізького муніципального театру танцю під керівництвом Лариси Неверової. Танцювальні номери у їх майстерному виконанні – це завжди красиво і витончено!

–Ми дуже за нашими глядачами. Реалії воєнного часу докорінно змінили звичне життя театру. Зараз театр здебільшого працює для дітей, вимушених переселенців, військових. Але є ще й ті люди,  які просто люблять Театр Молоді: вони завжди приходили до нас, дивилися по декілька разів кожну виставу. Нажаль, війна забрала в нас можливість зустрічатися з ними і ділитися своєю творчістю. Саме  тому ми і вирішили створити святковий концерт до Дня Конституції України. Головне завдання, яке наша команда ставила перед собою – показати, що ми, українці, єдині у своїй боротьбі та прагненні до свободи. І, навіть, трагічні події, які сьогодні відбуваються в нашій країні, не зможуть нас залякати чи зламати! Створювати такий концерт – це дуже велика відповідальність перед усіма, хто сьогодні захищає нашу Батьківщину. Але, дивлячись на реакцію залу, стає очевидно, що ми впоралися! – розповів режисер-постановник концерту, заслужений артист України Олександр Фортус.

У свою чергу автор сценарію дійства Надія Петренко зазначила наступне.

–Будемо відверті: дуже довго ставлення українців до Дня Конституції було доволі формальним. Але Конституція – це основний закон країни,  і в ньому записано, що Україна є суверенною і незалежною демократичною державою. Саме за це ми боремося зараз, втрачаючи найкращих представників нації: хлопців і дівчат, чоловіків та жінок. Зараз все інакше – люди добре розуміють, що сьогодні Україна виборює демократичні свободи, платять кров’ю за право вільно обирати свій шлях розвитку. Тому і це свято для людей має зовсім інше значення!

Але цим концертом, перш за все, ми хотіли підтримати людей у важкий час, та подарувати їм впевненість в тому,  що Україна обов’язково переможе! Іншого шляху у нас немає!

Також додам, що тепер кожної суботи, а можливо й в неділю, ми будемо показувати наші вистави. Тому запрошуємо глядачів! Ми дбаємо про безпеку наших глядачів відповідно до умов воєнного часу. В театрі є укриття, яке вміщує близько двохсот людей. Підкреслю, що саме стільки глядачів можемо прийняти зараз у театрі з метою відвідання тієї чи іншої вистави, – додала наша співрозмовниця.

–Вибір тематики цього концерту для нас був дуже важливим моментом. Ми завжди приділяємо велику увагу тому, про що збираємося розмовляти з нашим глядачем. Тривалий час День Конституції був для багатьох наших співвітчизників суто формальним святом. Але сьогодні ми спостерігаємо, що люди почали ставитися до нього зовсім не так, як раніше. Я впевнений, що дуже скоро зміниться і тематика театру взагалі.

У цьому концерті, як завжди, ми хотіли поділитися з глядачем своїми думками та відчуттями. Добре, що люди почули нас і зрозуміли. Це говорить про те, що ми пішли вірним шляхом, –  підбив підсумок головний режисер Театру Молоді (ТЮГу), заслужений діяч мистецтв України Геннадій Фортус.

Володимир БУТ, фото Олега ВАЛИКА