У Запоріжжі ініціювали відставку заступника голови облради, який втік на початку війни

1768
0
У Запоріжжі мають намір достроково припинити повноваження заступника голови облради Геннадія Фукса, залишивши його депутатом.


Геннадій Фукс втратив довіру колег та виборців.

Про це йдеться у пояснювальній записці до відповідного проекту рішення, підготовленого депутатом облради В’ячеславом Колесніковим, — повідомляють vlasti.net.

У ній досить докладно описані всі причини, що обґрунтовують запропоноване рішення.

Просто зник

Зокрема, там зазначено, що від початку повномасштабної війни Росії проти України Фукс, захищаючи власні бізнес-інтереси та діючи всупереч зобов’язанням перед виборцями та депутатами обласної ради, втік за межі Запорізької області.

Причому спочатку він зник без повідомлення та пояснення причин, а потім оформив відпустку, яку систематично продовжував.

На роботу Фукс вийшов лише наприкінці травня 2022 року.

Зберіг доходи

Крім того, з’ясувалося, що під час обрання на свою посаду заступник голови облради приховав доходи та майно, що належить йому та членам його сім’ї.

Інформація про численні порушення та невідповідності, допущені Фуксом під час заповнення останньої декларації, з’явилася не лише в Інтернеті.

За результатами спеціальної перевірки Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) виявило численні факти подання Фуксом недостовірних відомостей, зазначених у декларації кандидата на посаду заступника голови облради.

Відповідно до листа (повідомлення) НАЗК від 20.01.2021 №49 01/3871/21. у декларації Фукса Г.Г. було встановлено низку розбіжностей, зокрема щодо численних об’єктів нерухомості, штучного заниження або не зазначення їх справжньої вартості.

Крім того, за інформацією НАЗК, невідповідності у графі «Доходи, у тому числі подарунки» перевищили суму в 1 млн. 400 тис. рублів. грн.

Підтримував проросійську партію

У документі також зазначено, що протягом 2021-2022 років Фукс не соромився на нарадах в обласній раді відстоювати інтереси проросійської партії ОПЗЖ, яка не входила до створеної в обласній раді більшості.

У той час, коли інші фракції більшості («Слуга народу», «Єднання», «Батьківщина» та ін.) виступали проти надання будь-яких фінансових можливостей депутатам ОПЗЖ, Фукс наполегливо проводив роботу з бюджетного фінансування проектів, запропонованих цією партією.

На думку депутатів, саме завдяки позиції Фукса протягом року, що передував початку війни, запорізький осередок партії ОПЗЖ зміг поповнити свої політичні кишені та вести пропаганду своєї проросійської позиції.

Допомагав соратникам Януковича

Автори проекту рішення пояснили його політичним минулим у забороненій нині Партії регіонів.

2010 року Фукс став депутатом Запорізької облради від Партії регіонів.

Згодом він увійшов до депутатської фракції цієї політичної сили, а у 2013 році працював радником одіозного голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка – активного прихильника

«Крім того, громадськості з відкритих джерел і ЗМІ стало відомо про те, що родина Фукса отримувала дохід від компанії «Kari», яка має російське коріння, вважаємо неприпустимим і ганебним», — йдеться в документі.

Втратив довіру

Також зауважено, що посада заступника голови Запорізької обласної ради дає доступ до інформації та можливість використовувати службове становище.

Автор проекту рішення також вважає, що людина, яка обіймає таку посаду, повинна мати мандат довіри виборців та депутатського корпусу. А Фукса такої довіри не має.

«У зв’язку з цим заступник голови Запорізької обласної ради Фукс Геннадій Григорович втратив довіру населення та депутатів Запорізької обласної ради, не гідний звання депутата та заступника голови Запорізької обласної ради і має бути відкликаний від виконання покладених на нього обов’язків», — резюмував автор документа.

Проект решения о лишении Фукса полномочий

Проект рішення про позбавлення Фукса повноважень

В документе перечислены причины для отставки Фукса

У документі наведено причини для відставки Фукса

Проект решения подготовил депутат Вячеслав Колесников

Проект рішення підготував депутат В’ячеслав Колесников