Гендиректор МАГАТЕ повідомив деталі своєї поїздки на Запорізьку АЕС

7031
0

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії на чолі з генеральним директором Рафаелем Гроссі в четвер, 15 червня, здійснила візит на захоплену російськими військами Запорізьку атомну електростанцію.

Місія мала оцінити ситуацію після підриву росіянами Каховської ГЕС та зменшення рівня Каховського водосховища, яке підживлювало охолоджувальний ставок об’єкту, пише ZN.UA.

Під час поїздки Гроссі записав відео на тлі цієї водойми, назвавши зниження рівня води, необхідної для охолодження АЕС, одним з найсерйозніших наслідків руйнування дамби гідроелектростанції.

«Важливим для безпеки цієї станції (Запорізької – ред.) є те, щоб вода, яку ви бачите позаду мене, залишалася на цьому рівні. Існує випаровування, може бути якийсь витік, але її потрібно підтримувати на цьому рівні. За допомогою води, яка тут є, станція може залишатися безпечною на деякий час. Станція працюватиме для поповнення води, щоб функції безпеки могли продовжувати працювати нормально. Тому, звичайно, ми будемо дуже уважно стежити за цим», – заявив глава МАГАТЕ у Twitter.

Після завершення візиту на ЗАЕС Гроссі також розповів, що його організація зібрала достатньо інформації для оцінювання ситуації на утримуваному армією РФ об’єкті. Гендиректор запевнив, що Міжнародне агентство з атомної енергії продовжить постійно моніторити ситуацію, щоб запобігти ядерній аварії.

Напередодні президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Рафаелем Гроссі, який відвідує нашу державу на виконання домовленостей, досягнутих під час телефонної розмови 6 червня.

Раніше супутник зафіксував, що притока Каховського водосховища для наповнення охолоджувального ставка Запорізької АЕС помітно обміліла після знищення ворогом Каховської станції. У «Енергоатомі» запевнили, що ситуація залишається стабільною та контрольованою. Водночас, за даними ДІЯРУ, окупанти не дають без перешкод перевести в безпечний режим «холодного» зупину енергоблок №5 ЗАЕС, який продовжує споживати дефіцитну воду.