У Запоріжжі облрада та міськрада закличуть Міністерство юстиції припинити корупційні схеми та відключати нотаріусів від державних реєстрів, — депутати (ВІДЕО)

650
0

У понеділок, 25 лютого, о 10:00 у Києві біля будівлі Кабінету Міністрів розпочався всеукраїнський мітинг нотаріусів, до якого долучились і нотаріуси Запоріжжя та Запорізької області. Вони виступають: проти руйнації нотаріату; за недопущення створення рейдерських та корупційних механізмів у сфері державної реєстрації; за усунення перешкод у здійсненні нотаріальної діяльності. Запорізькі депутати також виступили на підримку беспрецедентного страйку нотаріусів проти корупційних схем в Міністерстві юстиції та на захист прав українців.

На розгляд сесії Запорізької обласної ради та Запорізької міськради подані проекти рішення «Про звернення депутатів Запорізької міської ради до Прем’єр міністра України, Міністра юстиції України, Президента України про припинення тиску на нотаріусів та усунення перешкод у їх діяльності». Про це повідомили авторів документів, голови фракцій УКРОП депутати Ярослав Гришин та Михайло Прасол на своїх сторінках у Facebook.

Постановою Кабінету міністрів України від 24 жовтня 2018 року № 860 «Про реалізацію експериментального проекту у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань», впроваджено реалізацію протягом 2019-2020 років експериментального проекту.

«Сьогодні масово, по всій Україні, територіальні відділи Міністерства юстиції безпідставно відключають нотаріусів від доступу до державних реєстрів, що унеможливлює їх подальшу роботу. За підключення до реєстру від нотаріуса вимагають пройти автоматизоване анонімне тестування, що проводиться Міністерством юстиції України один раз на місяць.

Після прийняття Кабінетом міністром України вищевказаного експериментального порядку було відключено від реєстру понад 200 нотаріусів по всій території України. Лише за січень 2019 року кількість нотаріусів, яким обмежили доступ до реєстру майже досягла 100 осіб. Такі ж темпи обмеження доступу нотаріусам до державних реєстрів зберігаються в лютому 2019 року.

Раніше, коли в заблокованого реєстратора збігав час блокування, він автоматично отримував доступ до реєстрів. Тепер же для підключення до реєстрів треба обов’язково отримувати сертифікат за результатами іспиту. Сертифікацію реєстраторів змушують проходити не по закону, а експериментальній постанові. Це суперечить законодавству у сфері нотаріату», — йдеться в проекті рішення.

На думку депутатів, фактично у сфері регулювання нотаріату створена система безапеляційного контролю та покарання нотаріуса, як реєстратора. Як відомо, без доступу до державних реєстрів нотаріус не може вчиняти більшість нотаріальних дій щодо розпорядження нерухомістю, оформленням спадкових, корпоративних прав тощо. Як наслідок, в населених пунктах де кілька нотаріусів, громадяни не зможуть звернутись скористатися послугами нотаріуса взагалі.

«Неодноразово здійснювались спроби створення «квазінотаріату» з метою надання права вчиняти нотаріальні дії працівникам органів юстиції. Варто зупинити цю ганебну практику! Не треба вимагати гроші з нотаріусів, не треба обмежувати через нотаріусів конституційні права українців. Тож будемо з колегами Запорізької обласної та міськради звертатися до Кабміну з вимогою скасувати скандальну постанову. Звертаємось до Міністра юстиції України з вимогою поновлювати доступ до державних реєстрів нотаріусам, час блокування доступу у яких сплинув, автоматично та припинити діяльність направлену на штучне блокування доступу до реєстрів з одних лише формальних міркувань. Без будь-яких іспитів і зупинити цю ганебну практику», — відзначив голова фракції УКРОП Запорізької облради Ярослав Гришин.

Депутат також відзначив, що на сесію облради також планують викликати на сесію начальника Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Сергія Васильцова.