Про магарівську “Конотопську відьму” як порошенківське бачення українського «житія»

907
0

«Cмутний і невеселий» видався мені суботній вечір, коли я відвідав виставу “Конотопська відьма” у театрі імені Магара. І не лише тому, що кожен розділ цього твору Григорія Квітки-Основ’яненка починається саме згаданими словами. Ні, все перше відділення мене не полишала думка піти геть. Не через гру акторів — вона-то якраз була на рівні. — а завдяки доволі сумнівних постановочним рішенням, трактування подій і майже відсутністю якоїсь динаміки на сцені.

А ось після антракту все трохи заворушилося — трагедія мінялася на комедію, деякі сцени, особливо фінальна, взагалі виглядали блискуче. Втім, “осадочек-то остался”.

І навіть не через те, що вже традиційне для театру бачення образу козаків як тупих алкашів, цього разу було доповнено ще й карикатурністю їх зображення. Переодягнуті в козаків жінки-актриси з вусами із шкільної самодіяльності, спіднє, тобто полотняна сорочка і штани, що були притаманні класичному образу кріпака, але не козака, і далі за списком.

Головне ж питання таке: а навіщо авторам вистави знадобилася та “Конотопська відьма”- “верноподданическая” сатира 1833 року на вже 50 років як добите козацтво та його старшину? Що вони хотіли сказати глядачеві? Що мстива відьма покарала сотника Забрьоху за масове вбивство безвинних конотопських жінок куди краще, ніж чернігівський полковник? Бо останній лише зняв його з посади, а Явдоха Зубиха оженила на найстрашнішій у Конотопі дівці? А от хитрий і підлий писар Пістряк (гарна робота актора Андрія Косодія), здається, взагалі виявився непокараним.

Втім, вже після вистави піймав себе на думці, що театр Магара “крокує у ногу з часом”. Ну, ким 5-й президент і його порохоботська рать вважає тутешній народ? Хоча б за те, що той на 73 відсотки виявився прихильником Зеленського? Бидлом, карикатурою, здатною і Україну утопити, голосуючи за “цього клоуна”!

Далі більше! Тільки якесь диво чи чаклунство може врятувати цей сліпий і дурний народ (дуже прозорі натяки на Смєшка, розкрученого “батьком” всіх сучасних ворожок Дм. Гордоном). Або ж “чернігівський полковник” здалеку (Путін чи хоча б Руді Джуліані) наведе у нас лад…

Очевидно, що не шахраї пістряки будуть “за все в ответе” — вони у фіналі знову йдуть пиячити, тобто і далі в шоколаде”, а отой сірий народець…

Навряд чи автори ставили перед собою такі високі завдання, але у них все вийшло….

А тим часом поза стінами театру продовжувалося життя. У якому натовпи порохоботів і далі зі штанів вискакували, аби довести, що Зеленський вже не клоун, а “узурпатор”. До того ж, прогресуючий, адже до порушень перших днів його президентства додалося ще кілька. Зокрема, у Рівному поліція затримала трьох юних провокаторів, котрі вимагали імпічменту Президента. І знаєте, які тут претензії до Зеленського? :

“Публічна декларація про те, що він (Президент) не боїться критики та вимога провести службову перевірку в ГУНП по факту затримання учасників мирного протесту в Рівному. Декларація хороша і позитивна.
Натомість, в цій декларації прозвучала брехня. За версією Президента не було взагалі затримання. Хоча воно було… При цьому було затримано неповнолітню учасницю пікету, до якої навіть не викликали її батьків».
Тобто, як ви зрозуміли, за наслідки реформування поліції тепер теж відповість Зеленський… І тут вже не втримався народний депутат і колишній командир “Донбасу” Семен Семенченко:

“Я проти обмеження права людей на мирний протест…. Але мене від душі верне, коли я бачу реакцію на подібні речі таких лицемірів як Ірина Геращенко… Не буду зараз про добровольців в тюрмах, досить згадати брутальне побиття ветеранів і жінок — активістів 3 березня 2018 року. Нагнали 2000 “спецназу” і кинули це на розгін 100 чоловік. Які вимагали прийняття закону про зняття недоторканності депутатів, нового закону про вибори і закону про антикорупційний суд… Чия б корова мукала, а ваша краще б мовчала” (Facebook, 27.05.2019 р.).

Причини подібних провокацій і просто висмоктаного з пальця порохоботства зрозумілі. Опубліковані нові рейтинги. Ми їм не дуже віримо, та інших немає… Партія “Слуга народу” — 43% підтримки, Опоблок (Бойко-Медведчук-Ахметов) — 10%, БПП (тепер перелицьований у “Європейську солідарність”) — майже 9%, понад 7% у “Батьківщини”. І на межі у п’ять відсотків Смєшко та Вакарчук. Ляшка, Гриценка, “Самопомочі” і “Свободи” “товарищи” соціологи завбачливо відсунули значно нижче.

А дарма! Пригадайте Гриценка з його 15%. які за два місяці легко з’їв той же Смєшко. Навіть, якщо погодитися з тим, що Гриценко, Ляшко і Ко “ляжуть” під Порошенка і його тепер вже ЄС, то лишається Смєшко і особливо Вакарчук, які будуть лише плюсувати. За рахунок кого? Так, за рахунок “Слуги”, Опоболку, Тимошенко і всіх згаданих, але найбільшою мірою — за рахунок дорогого Петра Олексійовича.

Особливо з огляду на те, що один із “колишніх” Андрій Портнов подав вже четвертий позов до Державного бюро розслідувань на 5-го президента України. Звичайно, ДБР для того і формувалося, аби саботувати боротьбу зі злочинністю. Втім, там знають, що Портнов за час свого вимушеного перебування закордоном, виграв у Європейському суді з прав людини дев’ять позовів проти Генпрокуратури України. Через те саботаж саботажем, але потім вже самим слідчим “відмазатися” буде важко…

І вже останнє. Ще однією причиною того, що наших порохоботів сьогодні активно підтримують “грантоїди”, стало інтерв’ю Ігоря Коломойського. Ось що розповідають “Новини Великобританії російською мовою”:

“Hoвый пpeзидeнт Укpaины Bлaдимиp Зeлeнcкий дoлжeн пocлeдoвaть пpимepу Гpeции, oткaзaвшиcь oт жecткoй пpoгpaммы MBФ, oбъявив дeфoлт пo внeшнeму дoлгу Укpaины, cчитaeт eгo вздopный oлигapx-пoкpoвитeль. Koммeнтapии Игopя Koлoмoйcкoгo в интepвью гaзeтe Financial Times мoгут вызвaть тpeвoгу у пoддepживaющиx Kиeв cтopoн нa Зaпaдe, xoтя гocпoдин Зeлeнcкий и cкaзaл, чтo будeт пpидepживaтьcя coглacoвaнныx уcлoвий пoмoщи Укpaинe в paзмepe З,9 миллиapдoв дoллapoв».

Про це ми якось розповімо детальніше, а поки лише зазначимо, що українська економіка та соціалка на думку наших західних «друзів» мають бути знищені остаточно. Бо того, бач, вимагає МВФ і чому Путін аплодує стоячи…

Леонід Романовичов