Почасова подача води у Запоріжжі? Легко!

2601
0

Хто б міг подумати, що у XXI сторіччі люди будуть отримувати воду погодинно? І це не курортне містечко Кирилівка, де гарячу воду подають в певні години, а це Запоріжжя, і за певним графіком планують подавати холодну воду. Так, так! Саме її мешканці обласного центру, в пріоритеті, будуть отримувати всього декілька годин на добу. Принаймні цим «погрожують» в КП «Водоканал». В причинах та способах вирішення питання з безперебійного водопостачання розбирались журналісти газети «Верже»

«З 20 серпня водоканали України можуть перейти на погодинну подачу води», — таке повідомлення з’явилось на сайті КП «Водоканал» на початку цього місяця. І хоча у час «X» цього не трапилось, на підприємстві говорять про те, що це може статися з дня на день. Запровадження погодинної подачі води пов’язане з тим, що з 1 липня повноцінно запрацювала нова модель ринку електроенергії, що, в свою чергу, призвело до подорожчання електроенергії для підприємств на 25%.
«Повна вартість електричної енергії складається з:
► ціни на електричну енергію, що закуповують на ринку електроенергії;
► вартості послуги на передачу електричної енергії мережами електропередавальної організації;
► вартості послуги з диспетчерського управління;
► вартості послуги з розділу електричної енергії мережами електророзподільної організації.
Повна вартість електроенергії для промислових споживачів буде змінюватися у зв’язку із тим, що:
► на ринку електроенергії відбуваються торги, де вартість 1 кВт/години коштує в діапазоні від 0,95 грн до 2,048 грн;
► зростає вартість послуги з передачі електричної енергії до 31,214 коп. за кВт/годину (замість 5,74 коп. за кВт/годину);
► змінюється вартість послуги на розподіл електричної енергії мережами електророзподільної організації: 41,235 коп. за кВт/год. (замість 52,303 коп. за кВт/год.)», — розповіли нам у КП «Водоканал».

ЧЕРЕЗ НОВИЙ ТАРИФ СТРАЖДАЮТЬ ЗАВОДИ
Новий ринок електроенергії також спричинив довгострокові мирні акції в столиці. Так, з 31 липня представники підприємств з усієї України бастують в Києві з вимогою знизити тариф.
«Не успел отгреметь День металлурга, как предприятия отрасли получили «подарок» — многократный рост тарифов на транспортировку электроэнергии. Такое недальновидное решение ставит под угрозу дальнейшее существование электрометаллургических предприятий Украины. Чтобы отстоять право металлургов на работу, коллективы предприятий горно­-металлургического комплекса страны — ЧАО «Днепроспецсталь», АО «Запорожский завод ферросплавов», АО «Никопольский завод ферросплавов» и прочие вышли в Киеве на мирную акцию протеста. Требования рабочих простые: отменить повышение стоимости электроэнергии», — пишуть в газеті «Електрометалург».
У виданні також повідомляється, що збільшення тарифу на електроенергію відображається на собівартості продукції, її конкурентоспроможності, що в свою чергу призведе до зменшення виробництва, скорочення чисельності трудового колективу та наповнення бюджетів всіх рівнів і скорочення валютної виручки держави.
ПРИЧИНИ ПОЧАСОВОЇ ПОДАЧІ ВОДИ
Про вимушене введення почасової подачі води в декількох містах України заговорили в асоціації «Укрводоканалекологія», представники якої стверджують, що ціна на електроенергію для підприємств виросла на 25%, а тариф на воду не змінився. Хоча згодом стало відомо, що все ж таки в деяких містах України відбулось корегування тарифів на послуги (хоч із значним запізненням).
В асоціації зазначають, що водоканали та теплопостачальні підприємства знаходяться у власності міста, і це поки рятує їх від банкрутства, бо міська влада дотує підприємства з свого бюджету.
Крім того, за новими правилами передбачають передплату за електроенергію, при цьому брати аванс у споживачів послуги на підприємствах не мають права. В липні водоканали України ще змогли назбирати кошти для авансових платежів, але на передоплату у серпні за вересень підприємства їх вже не мають.
«Якщо ж ситуація не буде вирішена шляхом законодавчого корегування, водоканали будуть відключати від електропостачання. Припинення водопостачання та водовідведення матиме непередбачувані техногенні та екологічні наслідки для міст України», — розповіла Ольга Бабій, віце­президент асоціації «Укрводоканалекологія».
В свою чергу в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) зазначають, що водоканали можуть вибрати інші договори, згідно з якими не потрібно вносити передоплату.

ПОДОРОЖЧАННЯ ВОДИ — ЦЕ ПИТАННЯ ЧАСУ
Наразі представники Запорізького КП «Водоканал» ініціювали почати процедуру перегляду тарифів з метою їх приведення до економічно обґрунтованого рівня. Тобто, тариф на воду суттєво збільшиться, а разом з ним і на гарячу воду, тепло, обслуговування будинку тощо. Адже всі вищеперераховані послуги також «залежать» від електроенергії.
У КП «Водоканал» відмовляються робити прогнози стосовно того, коли вони перейдуть на почасову подачу води та скільки годин на добу в квартирах запоріжців вона буде. Причина — динамічний ринок електроенергії, який не дає можливості робити довгострокові прогнози.
В НКРЕКП говорять: «Асоціація водоканалів намагається дискредитувати впровадження ринку електричної енергії, маніпулюючи показниками зростання тарифів на електричну енергію, як основним чинником, що спричиняє необхідність підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення».
Також держрегулятор повідомляє, що на 15% зросла вартість за І класом напруги, та в межах 8% за ІІ класом напруги (а не на 25%, як говорять в асоціації). Підприємства водопровідно­каналізаційного господарства переважно споживають електроенергію за ІІ класом напруги. Таким чином, тариф для населення за водовідведення можна підняти на централізоване водопостачання на 2,54 %, на централізоване водовідведення на 2,48 %. Але у ці відсотки не входять збільшення мінімальної заробітної плати, податків, зборів і т.д.
Після опублікування цієї інформації в асоціації водоканалів повідомили, що у попередні роки тарифи на їхні послуги були економічно не обґрунтованими: «До 2016 р. регулятор визнавав збитковість тарифів, але відшкодування різниці в тарифах, яке було передбачено законом, не відбувалось. Тільки у 2017 р. субвенції з різниці в тарифах в розмірі 3,5 млрд грн, які були закладені у державний бюджет, не були використані через штучно створену НКРЕКП ситуацію. Субвенції 2018 р. чомусь були направлені в основному на погашення заборгованості за газ тільки однієї приватної структури: ПАТ «Київенерго». Тому за попередні роки у підприємств галузі накопичились борги за спожиту електроенергію на суму близько 6 млрд грн».
ЯК УНИКНУТИ ПОЧАСОВОЇ ПОДАЧІ ВОДИ?
У КП «Водоканал» бачать декілька шляхів вирішення цього питання: «Своєчасне встановлення економічно обґрунтованого рівня тарифів на послуги водопостачання та водовідведення з урахуванням діючої вартості електроенергії забезпечить покриття реальних витрат підприємства на надання послуг, а відтак, дасть можливість забезпечити безперебійне постачання води мешканцям міста; дозволити водоканалам купувати електричну енергію за фіксованою ціною без збільшення її порівняно з попереднім періодом; своєчасна оплата населенням послуг з водопостачання та водовідведення. Станом на 1 серпня заборгованість населення перед КП «Водоканал» за послуги з водопостачання та водовідведення становить 201141,7 тис. грн».

ВІДКРИТИЙ РИНОК ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ «ВДАРИТЬ» ПО НАШИМ КИШЕНЯМ
Суть реформи вільного ринку електроенергії в тому, що споживачі зможуть вибирати постачальника послуги, який запропонує кращу ціну і якість. Моделі конкурентного ринку електроенергії — одне із зобов’язань України перед Євросоюзом. Реформа в сфері енергетики — також одна з умов для надання Україні другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС на суму 500 млн євро.
І не дивлячись на те, що конкурентоспроможний ринок електроенергії — гарна ідея, бо ми ж змінюємо оператора мобільного зв’язку, якщо нас не влаштовують покриття чи вартість послуги, то чому ми не можемо змінити постачальника електроенергії, води і т.д? Втім, для того, щоб можна було змінювати постачальника, має бути вибір, а в нас — монополія. От і маємо «на виході» можливість запровадження почасової подачі води.
До речі, запровадження вільного ринку електроенергії поки не має відображатися у платіжках за світло. Електроенергію для населення ще рік будуть продавати за фіксованою ціною. Втім, це не означає, що світло не дорожчатиме. А от вартість товарів в магазинах «підскочить», адже в ціну на товар «закладають» витрати і на електроенергію.

ЧИ БУДЕ ОПАЛЕННЯ В КВАРТИРАХ?
Якщо питання не буде вирішено комплексно до жовтня, відключення водоканалів від електропостачання призведе також до неможливості розпочати опалювальний сезон в населених пунктах країни.
До того ж, у разі переходу на погодинну подачу води буде безліч проблем, одна з яких — пориви труб. Старі, іржаві та прогнилі труби просто не витримають тиск, і аварії в будинках будуть траплятися щоденно. До того ж, хтось із сусідів відкрутить кран з водою в години «без води» і забуде закрити, тож, кількість затоплених сусідів знизу зросте в рази.
Зрештою, новий ринок електроенергії «б’є» по кишеням споживачів, які і без цього нововведення були на межі банкрутства, а з новими тарифами і взагалі залишаться без копійки. Не врятують ні субсидія, ні пільги. Деякі люди просто перестануть платити за воду, бо не матимуть чим. Таким чином одне рішення провокує скорочення робочих місць, підняття тарифів на декілька послуг і банкрутство населення.
НКРЕКП СТВОРЮЄ НЕОБХІДНІ УМОВИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕРЕБІЙНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ В УКРАЇНІ
Повідомлення з таким заголовком з’явилось на сайті НКРЕКП. Там зазначається, що у 2019 році вони встановили тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, а також на послугу з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем). Хоча в асоціації говорили, що тариф не переглядався.
Щодо підвищення тарифу на водопостачання та водовідведення, то це наразі неможливо: «Застосування тарифів на комунальні послуги, передбачені ст. 5 Закону України «Про житлово­комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189­VIII, які встановлені уповноваженими органами після 01.05.2019, може здійснюватися виключно в умовах переходу на нові договори щодо надання комунальних послуг. При цьому з 01.05.2019 в НКРЕКП та органів місцевого самоврядування відсутні повноваження встановлювати (корегувати) тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) у зв’язку тим, що Закон України «Про житлово­комунальні послуги» від 09.11.2017 не передбачає такі види комунальних послуг, як послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем). У даному контексті НКРЕКП поділяє позицію асоціації водоканалів щодо необхідності вдосконалення (внесення змін) до цього Закону», — говориться на сайті відомства.
P.S. Таким чином, на сьогоднішній день немає остаточного вирішення питання з підвищення тарифу на воду і почасової подачі води. Ми будемо і надалі відслідковувати інформацію з цього питання та інформувати Вас.

Іванка ВОЛОЩУК