Бізнесмени з Данії можуть інвестувати в будівництво мережи водопостачання курорта Кирилівка

712
0

Голова облдержадміністрації Віталій Туринок провів учора зустріч з делегацією Королівства Данії. У зустрічі взяли участь державний секретар з питань торгівлі Міністерства закордонних справ Данії Сюзанне Хюльделунд, Надзвичайний та Повноважний Посол Данії в Україні Рубен Мадсен та представники іноземних компаній.

Посадовці, дипломати та бізнесмени обговорили питання залучення іноземних інвестицій та розвитку інфраструктури в регіоні. Під час зустрічі було представлено проєкт розвитку водопостачання маловодних районів Запорізької області. За своїм географічним положенням Запорізька область має несприятливі гідрогеологічні умови водопостачання і є однією з маловодозабезпечених областей України. Основним джерелом якісної питної води в Запорізькій області є річка Дніпро (Каховське водосховище) та підземні води Кінсько-Яланської западини.

Застаріла технологія очищення стоків КП «Облводоканал», зношеність обладнання, трубопроводів, бетонних резервуарів, скидних колекторів загострює проблему забруднення навколишнього середовища. Скидання недостатньо очищених зворотних вод у маловодні річки через неефективну роботу очисних споруд спричиняє екологічні наслідки. Проте підприємство має перспективи розвитку. Зокрема, будівництво сучасних каналізаційних очисних споруд, які зможуть повертати очищені належним чином води, зупинить погіршення екології регіону.

Гостям також було презентовано проєкт будівництва зовнішніх мереж та споруд водопостачання та водовідведення селища Кирилівка.  Загальновідома в Україні туристична локація смт  Кирилівка, де розташовані сотні оздоровчих закладів, досі не має централізованої системи водопостачання та водовідведення.

Проєктом пропонується: водопостачання із західного групового водопроводу; відведення очищеної води від каналізаційних очисних споруд у Молочний лиман для збереження його рівня; будівництво централізованих мереж водопостачання та водовідведення з насосними станціями.

− Для нас дуже важливо покращити інфраструктуру та налагодити водопостачання курорту Кирилівка. Це зумовлює розвиток не лише смт Кирилівка, а дає поштовх для розвитку всього Запорізького регіону. Ми дуже зацікавлені у пошуку партнерів для реалізації важливих для регіону інвестиційних проєктів, − наголосив Віталій Туринок.

Представники компаній висловили зацікавленість запропонованими проєктами та висловили надію на подальшу співпрацю після більш детального вивчення інвестиційних пропозицій.