Як отримати ліцензію на поводження з небезпечними відходами

1243
0

Компанії, які працюють з небезпечними відходами, повинні отримати ліцензію. Видачею документа займається Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Строк надання послуги складає десять днів. Всю цю та іншу важливу інформацію про отримання ліцензії можна дізнатися на онлайн-порталі Гід з державних послуг.

Необхідні документи

Ліцензію може оформити організація або особа, яка займається підприємницькою діяльністю. Документи для її отримання подаються особисто, через відділення пошти або сайт міністерства. Послуга платна – ліцензія на поводження з небезпечними відходами обійдеться заявнику у суму, що дорівнює прожитковому мінімуму для працездатних осіб.

Для оформлення дозволу потрібно подати:

● Заяву.

● Інформацію щодо приміщень, у яких буде провадитись діяльність з відходами. Заявник повинен підтвердити власність або користування такими об’єктами.

● Дані про матеріально-технічну базу для роботи з відходами. Документи повинні давати можливість ідентифікувати об’єкт, а також містити відомості про власника або орендаря бази (якщо заявник користується ним на підставі договору).

● Декларацію безпеки.

● Довільний план ліквідації у разі виникнення аварії. Ця вимога стосується об’єктів, внесених до Держреєстру об’єктів підвищеної небезпеки.

● Копію паспорта місця, призначеного для захоронення відходів.

● Копію карти утилізації відходів. Її форму затверджує Мінприроди.

● Копію технологічного регламенту.

● Копію паспорта та довідки про РНОКПП директора організації або фізичної особи – підприємця.

● Перелік відходів, з якими має намір працювати заявник.

● Опис поданих документів.

Плату за ліцензію потрібно внести протягом десяти днів з дня прийняття рішення про її видачу. Зацікавлена особа повинна надати контролюючому органу копію документа, що підтверджує оплату:

● квитанція, видана банком;

● платіжне доручення з відміткою фінансової установи;

● квитанція платіжного терміналу;

● чек відділення пошти.

Рішення Міністерства за результатами розгляду заяви оприлюднюється на офіційному сайті. Також заявник може отримати його особисто або через представника, повноваження якого підтверджуються довіреністю.

За результатами розгляду приймається рішення про видачу ліцензії, відмову у її оформленні або залишення заяви без розгляду.

Підставою для відмови є надання недостовірних відомостей або невідповідність заявника встановленим ліцензійним умовам. Оскаржити рішення можна у суді або експертно-апеляційної раді з питань ліцензування.