Запорожці знищують російську техніку під Волновахою

2963
0

145-мільйонний народ країни-бензозаправки за давньою традицією надає виключне право думати лише одній людині. А оскільки ознакою зростання благополуччя в цій країні вважається збільшення території і кількості поневолених народів, то сусідам завжди потрібно готуватися до гіршого. 8 років тому путінська росія раптом вирішила нас «рятувати від бєндєровцев». А цієї зими з 24 лютого почався новий небачений етап агресії. Тому кількість оборонців України збільшилася на десятки тисяч. Не оминув цей процес і Запоріжжя, де сформовані нові підрозділи ЗСУ і Тероборони. Серед них і Шостий окремий стрілецький батальйон Збройних сил, який вже отримав перше бойове хрещення. 

Запорізька область до нинішньої весни не зазнавала окупації, але її жителі за призовом і добровільно поповнювали ряди ЗСУ і Нацгвардії. Та в кінці лютого довелося екстрено реагувати на агресію сусіда. І українці знову виявили готовність до захисту своєї держави й самопожертви.

Поглянемо на цей процес на прикладі створення одного підрозділу ЗСУ. 1 березня в Запоріжжі виключно із добровольців (!) сформований Шостий окремий стрілецький батальйон (далі 6 ОСБ). Більшість його складу становлять запоріжці, але є і представники інших областей та тимчасово окупованих територій. Близько 30% новобранців вже мали бойовий досвід.

У другій половині березня підрозділ перебазувався у Томаківку, а в останній день місяця батальйон здійснив марш і вночі дістався Волновахського району на Донеччині, де і розташувався на відпочинок.

А вже о восьмій ранку 1 квітня командир батальйону полковник Владислав Хобот отримав від керівництва угрупування «Схід» інформацію щодо можливого наступу противника на сусідні населені пункти. Роти батальйону зайняли кругову оборону, а чотири танки 3-тьої танкової бригади відготувалися підтримати батальйон вогнем.

Розбита россiйська технiка

І ворог не забарився. У ході бою противник за допомогою чотирьох танків, восьми БМП та вогню артилерії прорвав оборону та увійшов на територію села. Танкісти та стрільці, завдяки вдалому використанню протитанкової зброї, відбили атаку і змусили ворога відійти на попередні позиції.

Невдовзі управління батальйону потрапило під обстріл артилерії, а один із підрозділів знову зазнав удару артилерії, танків і БМП. Та воїни батальйону разом із танкістами близько 15.30 зупинили наступ, атакувальний запал орків зійшов нанівець, і ворог відступив. На цей час були знищені п’ять БМП-3 росіян та 11 їхніх військовослужбовців, ще двоє потрапили в полон.

Через масований вогонь стрільці батальйону зазнали втрат, але не відступили у своєму першому і тяжкому бою. І це багато значить! За особисту мужність і самовіддані дії 15 воїнів отримали державні нагороди. Командир батальйону полковник Владислав Хобот відзначений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Дев’ять офіцерів і солдатів нагороджені медалями «Захиснику Вітчизни», запоріжець Сергій Кирик відзначений медаллю «За військову службу Україні».

Ще троє офіцерів і солдатів нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно. Серед них і лейтенант Євген Трінкаль, з 2014 року відомий запоріжцям активною волонтерською діяльністю на підтримку армії.

Нині 6 ОСБ проходить бойове злагодження й готується відправляти «рускіх салдат» у відомому напрямку.