Як правильно вибрати трансмісійне мастило: нюанси вибору

2234
0

Трансмісійні рідини – це спеціально розроблені мастильні олії, які заведено застосовувати для мастила коробок передач (КПП) і інших механізмів і деталей автомобіля з метою поліпшення їх роботи. Щоб машина була легкою в керуванні, не варто економити на купівлі таких мастильних матеріалів.

Хороший асортимент мастил для автоматичних і механічних коробок (АКПП і МКПП) передач пропонує інтернет-магазин «Shiny&Diski». Ознайомитися з ним можна, перейшовши за посиланням https://shiny-diski.com.ua/uk/masla/.

Основні типи автомобільних мастил

Залежно від масляної основи, фахівцями виділяються три основні типи трансмісійних мастил:

  • Мінеральне – ця найбільш доступне мастило з усіх пропонованих сьогодні авторинком. Проте дешево, не означає добре. Мінеральне мастило швидко густіє при знижених температурах повітря. Підвищити його якість можна тільки, використовуючи присадки. Ми рекомендуємо звернути увагу на рідини з синтетичною основою.
  • Синтетика – мастило цього типу має підвищену плинність, а, означає, його можна застосовувати при низькій температурі. В цілому синтетика вважається всесезонною рідиною. Мастило практично не старіє, майже не окислюється, проте саме із-за цих властивостей воно дорожче за попереднє.
  • Напівсинтетичне – такий варіант можна сміливо називати золотою серединою. Його ціна нижча, ніж у синтетики, а за якістю воно багато в чому перевершує мінеральні мастила. Також така рідина служить довше, в порівнянні з речовиною на мінеральній основі.

Характеристики мастил для трансмісії за типом КПП

Мастильні матеріали варто вибирати з урахуванням того, яка коробка передач (КПП) встановлена на вашому транспортному засобі:

  • Олія для автоматичної коробки передач (АКПП) має завищені вимоги, в порівнянні із засобами для механічної КПП. Речовина не так агресивно впливає на сальники з еластомерами. Індекс в’язкості у неї порівняно високий, рідина добре чинить опір спінюванню, а також окисленню. Теоретично її можна використовувати й з механічними коробками, але ви маєте бути готові до того, що вартість такої олії вища.
  • Мастила, призначені для механічних коробок (МКПП), переважно мають мінеральну або напівсинтетичну основу. Вони не погано відводять тепло. Це відмінний захист деталей від корозії. Речовина справляється з механічними навантаженнями.

В’язкість і температурні характеристики мастил

Температурно-в’язкісні характеристики трансмісійних мастил – це важливий показник, оскільки від нього залежить ККД (коефіцієнт корисної дії) двигуна. Американською асоціацією автоінженерів (SAE) була складена навіть спеціальна таблиця, де вказані параметри в’язкості й розшифровка маркування.

 

У ній описана в’язкість олій в різних діапазонах робочої температури двигуна. Кодування вказує, при яких температурах можна використовувати ту або іншу олію.

Розглянемо маркування на прикладі олії MOBIL з в’язкістю 5W-40. Перша цифра говорить про те, що цю олію можна використовувати при негативних температурах, але не нижче ‒35 (5-40=-35). Другий показник – це максимально допустима в’язкість при плюсових температурах.

Присадки для трансмісійних мастил – основні типи

Істотно поліпшити характеристики мастил, їх захист і якість можуть присадки. Розгляньмо, якими вони бувають:

  • Протизнос. Вони дозволяють зменшити тертя в проміжку між шестернями коробки передач. Внаслідок цього при роботі механізму елементи повільніше зношуються.
  • Протизадирні. Ці речовини рекомендується використовувати при великих навантаженнях, коли інтенсивність тертя близька до сухого.
  • Антикорозійні. Вони забезпечують підвищений захист металу від іржі.
  • Антифрикційні. Такі присадки істотно знижують інтенсивність тертя і дозволяють понизити витрату палива.
  • Протипінні. Від них залежить якість змазування, чим менше піни, тим краще змащуються деталі коробки й метал менш схильний до псування.

Як бачите, мастила для трансмісії мають важливі властивості. Наші рекомендації допоможуть вам правильно вибрати відповідну олію і позбавитися від проблем з трансмісією. Замовляйте якісні мастила в перевірених точках продажів.