Як вибрати диски R15 на авто

3869
0

Найпоширенішим діаметром автомобільних колісних дисків є R15. Вони встановлюються на більшість легковиків та на різні позашляховики. Величезна перевага цього розміру полягає в дуже багатому різноманітті моделей. В асортименті, що пропонується сучасним ринком, можна знайти варіант на будь-який смак та для будь-якого авто. Та потрібно навчитися правильно обирати 15-дюймові диски, адже за характеристиками вони бувають дуже різними.

 

Важливі параметри, які варто враховувати обов’язково

Наступна інформація вам потрібна для того, щоб придбані диски можна було без труднощів встановити на місце, і щоб експлуатація авто не супроводжувалася різними проблемами. Увагу потрібно приділити характеристикам монтажних отворів (PCD), центральному отвору (DIA), ширині (W) і вильоту (ET):

  1. PCD. Різні диски R15 на авто можуть мати різну кількість монтажних отворів — на одній моделі їх може бути чотири, на другій п’ять, а на третій шість. Те, що вона має відповідати кількості отворів/шпильок на ступиці, пояснювати не потрібно. Та тут варто мати на увазі ще й те, що розташовуватися ці отвори можуть на різній відстані один від одного. В маркуванні це вказується як 4х100, 5х112, 5х114.3 тощо. Так от, відстань між отворами також має співпадати на 100%. В іншому випадку встановити або надійно закріпити колесо на ступиці буде неможливо
  2. DIA. Бажано, щоб цей параметр також точно співпадав з рекомендованим. Якщо він буде меншим — колесо не стане на монтажне місце, якщо більшим — буде люфт. Допускається незначне збільшення DIA. В такому випадку питання вирішується шляхом використання спеціальних ущільнюючих кілець. Але це не кращий варіант. Все ж таки, вибір дисків в інтернет-магазинах величезний, тому знайти якісну і красиву модель з потрібними параметрами не буде проблемою.
  3. W. Мається на увазі не ширина всього диску (від краю до краю), а відстань між тими місцями, куди сідають борти шини. В такому діаметрі вона варіюється від 5 до 8 дюймів. Ширина має відповідати тим показникам, які рекомендовані виробником автомобіля. Якщо вона буде меншою, ніж потрібно, страждатимуть ходові параметри авто і виглядати це буде, відверто, не дуже. Якщо більшою, шина може тертися об елементи ходової частини або буде випирати з арки. Також варто враховувати, що ширина прямо корелює з вильотом диска.
  4. ET. Визначає, на якій відстані від привалочної площини диска знаходиться його центральна вісь. Якщо виліт більший, ніж потрібно колесо буде тертися об елементи підвіски. Якщо менший — випиратиме з арки. Крім цього, і в першому і в другому випадку буде інтенсивніше зношуватися ступичний підшипник, що призведе до необхідності його ранньої заміни.

Щоб не помилитися з вибором, варто орієнтуватися на рекомендації виробника авто. Зараз можна без проблем знайти відповідні таблиці в інтернеті, де вказані всі допустимі параметри автодисків.

Якщо розбиратися немає часу, можна вчинити ще простіше. В інтернет-магазині просто вкажіть марку, модель, рік випуску та модифікацію авто. Система видасть всі доступні моделі дисків саме для вашої машини.