На Хортиці знайшли святилище, якому майже 5000 років

647
0

Запорізькі археологи виявили на острові Хортиця кам’яну конструкцію діаметром 9,5 метра. Імовірно, комплексу 4000-5000 років.

Як розповів старший науковий співробітник відділу охорони пам’яток історії, археології та природи Національного заповідника Хортиця Дмитро Никоненко, виявили святилище випадково. Як виявилося, Дмитро зі своїм маленьким сином гуляв по острову і звернув увагу на галявину на височини.

Почав досліджувати місце спеціальним щупом і зрозумів, що під піщаним ґрунтом є камені. Вже через пару днів на галявині стартували розвідувальні роботи.

«Святилище знаходиться в балці Каракайка, всього в декількох метрах від того, що ми досліджували в 2013 році, але значно більше. Святилище в діаметрі 9,5 метра. Видно, що в центрі є коло з масивних плит. Можливо, нас чекає поховання, але це може бути і просто культовий пам’ятник», — каже Никоненко.

Археологи кажуть, що досліджувати святилище будуть приблизно місяць.
Читайте також: У Перу розкопали поховання ХІІ — ХV століть: 229 дітей, принесених у жертву

«Святині — як пазли. Зараз вони не зібрані і тому картинка не зрозуміла. Упевнений, що Хортиця піднесе ще багато сюрпризів», — каже науковий співробітник заповідника Хортиця В’ячеслав Зайцев.

До слова, він вважає, що виявлені камені — це крепіда і в її основі, швидше за все, є поховання, повідомляє Укрінформ.

 

читайте также: По дороге в аэропорт установили 5 камер видеонаблюдения