Російська армія перетворює Запорізьку АЕС на військову базу

3414
0
Російські окупанти перетворюють найбільшу у Європі Запорізьку атомну електростанцію (АЕС) на військову базу.

Про це 5 липня повідомили у The Wall Street Journal із посиланням на співробітників АЕС, українських чиновників та дипломатів.

Стверджується, що на Запорізькій атомній електростанції, що розташована у місті Енергодар, на цей час понад 500 російських окупантів розгорнули важкі артилерійські батареї та встановили протипіхотні міни вздовж берегів водосховища, вода з якого охолоджує шість реакторів АЕС.

Зазначають, що російська армія щодня розміщує озброєння навколо АЕС для закріплення контролю над лінією фронту.

У червні окупанти розмістили на території атомної електростанції, поритої навколо окопами, РСЗВ «Смерч» та «Град», танки та бронетранспортери.

Ексглава Міноборони України Андрій Загороднюк не відкидає, що дії окупантів є однією із тактик РФ – захопити критично важливу інфраструктуру та використовувати її як щит.

За його словами, ЗСУ не збираються штурмувати Запорізьку АЕС. Єдиний спосіб повернути контроль України над нею – оточити АЕС, захопити прилеглі до неї райони та змусити окупантів піти.

За інформацією Сил спеціальних операцій, більшість співробітників Запорізької АЕС в Енергодарі відмовляється співпрацювати з окупантами, тож росіяни звозять на станцію робітників «Росенергоатому».

источник