В Україні каратимуть за ігнорування сигналу повітряної тривоги

7825
0
Проект змін до КК України зареєстровано у РВ. Він торкнеться порушень законодавства у сфері цивільного захисту в умовах воєнного стану.

Відповідний проект закону №7546 з’явився на сайті ВР.

Суть змін у тому, що після початку військових дій РФ проти України та систематичних обстрілів міст, сіл та населених пунктів ракетами та бомбами передбачено чіткий алгоритм поведінки громадян. Так, після оголошення повітряної тривоги люди ОБОВ’ЯЗАНІ діяти згідно з правилами та інструкціями, припинити роботу та забезпечити власну безпеку.

«З огляду на те, що метою ворога стають об’єкти цивільної інфраструктури, торгові центри, дитячі садки та школи, після повідомлення про повітряну тривогу чи іншу небезпеку негайна зупинка роботи таких закладів з подальшою евакуацією людей допоможе максимально зберегти людські життя», — пояснюється в документі.

Проектом закону пропонується доповнити чинну редакцію Кримінального кодексу України новою статтею 270-2 та встановити кримінальну відповідальність, а саме:

— за порушення вимог у сфері цивільного захисту службовою особою підприємства, установи, організації в умовах воєнного стану, якщо це порушення завдало шкоди здоров’ю людей, передбачивши покарання у вигляді штрафу від 17 до 51 тисяч гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням свободи терміном до трьох років, чи позбавленням волі той самий термін;

— у разі вчинення такого діяння повторно, або якщо воно спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до п’яти років.

На сьогодні за порушення у сфері цивільного захисту встановлено адміністративну відповідальність — штраф до 5,1 тисячі гривень.

Читайте також:

В Украине продлят всеобщую мобилизацию: сколько украинцев отправят на войну