УКРАЇНІ 28!

638
0

Два свята поспіль! В Запоріжжі відзначили День прапора та День Незалежності України. В пятницю, 23 серпня, за традицією, на одному з найвищих флагштоків України, який розташований на острові Хортиця, підняли жовто­блакитний стяг

Право  підняти державний прапор було надано командиру артилерійської батареї 55­ї окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ» Збройних Сил України капітану Родіону Падалиці, командиру патрульного взводу військової частини 3033 Національної гвардії України, учаснику бойових дій, молодшому лейтенанту Ігорю Фiлатову та сержанту поліції Управління патрульної поліції в Запорізькій області, учаснику антитерористичної операції, Костянтину Харченку.

Більш насичена святкова програма чекала на запоріжців 24 серпня, на День Незалежності України.  Розпочалось усе виконанням українського гімну. На майдані Героїв три колективи — академічний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», мішана хорова капела «ДаринаЛада» Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б. Хмельницького та вокальний гурт «Березіль» Запорізького січового колегіуму заспівали «Ще не вмерла Україна» Павла Чубинського. А ось педагоги запорізької спеціальної загальноосвітньої школи­інтернату «Джерело» виконали державний гімн  мовою жестів.

Тим часом на бул. Шевченка почали збиратися запоріжці, які виявили бажання прийняти участь у «Марші волі». Відзначимо, що хода до Дня Незалежності була започаткована у 1991 році. За словами одного з організаторів Ігоря Артюшенка, в різні роки влада по­різному ставилась до цієї традиції: «Якщо у 2010­2012 роках вона вносила судові обмеження на ходу, а у 2013­му суд взагалі заборонив нам йти на центральну площу міста (але ми все одно пішли), то вже з 2014­го року влада почала брати безпосередню участь в заході. Згодом розширила його до урочистого військового параду у 2016­2018 роках.  Втім, цього року офіційне святкування Дня Незалежності перенесли  до центрального парку культури та відпочинку «Дубовий гай». Але, не дивлячись на це, мешканці міста вирішили не зраджувати традицію і  пройшли проспектом у національному вбранні.

Близько 9:20, в напрямку майдану Героїв розпочався «Марш волі». В ході брали участь декілька сотень людей, які були вбрані у вишиванки та мали  національні атрибути. Багато хто взяв з собою жовто­блакитні чи червоно­чорні стяги.

Колону очолили матері загиблих бійців, які тримали в руках портрети своїх синів, за ними йшли ветерани російсько­української війни.

Заради маршу, приблизно на 40 хвилин, поліція перекрила пр. Соборний (в напрямку Запорізької ОДА). Під час ходи запоріжці вигукували патріотичні гасла, а також співали гімн України та пісні «Червона рута» і «Одна калина».

Під час маршу, протилежною стороною, в напрямку Дніпрогесу, проїхала колона велосипедистів у вишиванках та з жовто­блакитними стягами, на деяких велосипедах були прапори одного з промгігантів Запоріжжя.

Коли учасники «Маршу волі» дійшли до площі біля облдержадміністрації, вони поклали квіти біля пам’ятного знака Героям Революції Гідності та вшанували пам’ять полеглих у війні хвилиною мовчання.

— Україна завжди виборювала свою свободу і незалежність. Наша земля щиро омита кров’ю. У всі часи українські бійці віддавали найдорожче — своє життя за те, щоб ми могли жити у вільній країні, під чистим небом та жовто­блакитним прапором. Ми маємо пишатися тим, що ми українці, а також нашою землею, державою, захисниками, завдяки яким сьогодні живемо, працюємо, і можемо вільно відзначати день нашої держави в Запоріжжі, — зазначив Ігор Артюшенко.

Пізніше на площі представники Української православної церкви (Українського патріархату) провели молебен за країну.

О 16:00 розпочались святкові заходи в парку «Дубовий гай». Запоріжці мали змогу подивитися аматорський турнір з боксу, послухати концертну програму естрадно­духового оркестру муніципального театру танцю, а також у фудкорті скуштувати різноманітні смаколики.

На центральній сцені виступили гурти «Декаданc», «Франко», «Тhe Vagis Band». Хедлайнером святкового вечора стала учасниця Національного відбору на «Євробачення» у 2017 і 2018 роках співачка TAYANNA. Судячи з реакції глядачів, з зірковою гостею людям вгодили. Адже буквально кожну пісню запоріжці активно підспівували, чим дуже потішили виконавицю. Співачка навіть розчулилась від такого теплого прийому і заплакала. TAYANNA зізналась, що це неймовірне щастя, коли твої пісні співають люди, тим паче, що виконавиця є автором та композитором усіх своїх композицій, а кожна з них —  це історія з життя.

Співачка виконала такі свої хіти як «Шкода», «Фантастична жінка», «Як плакала вона», та заспівала нову композицію «Мурашки».

Святкування Дня Незалежності завершилось феєрверком.

Іванка ВОЛОЩУК