Референдум, заборона виїзда та примусова мобілізація, ситуація у Мелітополі на теперішній час

3955
0
Як ми повідомляли раніше, в Мелітополі окупанти не дозволяють місцевим евакуюватися з міста – люди стоять в черзі на виїзд тижнями.

Крім того, росіяни примусово мобілізують мелітопольців. Про ситуацію розповів міський голова Іван Федоров, повідомляє Газета.

Російські військові відмовляються воювати.

«Окупанти хочуть використати українських чоловіків як «гарматне м’ясо», – зазначив Федоров.

Окупанти також не дозволяють виїжджати з міста місцевим.

«Був зроблений Іриною Верещук черговий запит до Міноборони РФ представити можливість зробити зелений коридор. Відповідь – «такої необхідності нема», – повідомив він.

На блок-посту у Василівці в черзі на виїзд з тимчасово окупованих територій більше 1000 авто – 4000 людей. За тиждень в черзі вже померло чотири людини.

«Стоять три-чотири ночі. Коли люди попросили пропустити тяжко хворих чи старих людей, окупанти запропонували альтернативу: «Давайте ми їх розстріляємо в посадках», – розповів Федоров.

Волонтери передають до Мелітополя життєво важливі медикаменти. Але окупанти на блок-постах цинічно забирають ліки, навіть призначені для дітей.

З початку окупації з міста виїхали більше 50% лікарів. Попри все, у місті досі працюють лікарні.

«Лікарі, які лишились, відмовляються від отримання російських рублів. Цілими відділеннями лікарі залишаються працювати, але не беруть «подачки» від окупантів», – зазначив Федоров.

Російські окупанти перевіряють тих, хто залишився у місті. Хочуть примусити всіх брати участь в референдумі.

«Вони роблять «обходи» по приватних секторах, щоб зрозуміти, хто ще там живе. І якщо люди не прийдуть на референдум – їх примусово вивезуть за територію Запорізької області. Їм доведеться вивезти все населення міста», – пояснив Федоров.

Гауляйтери Запорізької області з метою підготовки до псевдореферендуму видали наказ про створення виборчих комісій.

І «запрошують» мелітопольців, яким «не байдуже майбутнє Запорізької області, допомогти в організації голосування».